Diğer sorunlu ülke İtalya ise tarihinin en yüksek faiziyle borçlanarak kaygı oluşturdu.
 
ABD’de borçlanma görüşmelerinde tartışma yaşanınca Obama toplantıyı terk etti.  Diğer sorunlu ülke İtalya ise tarihinin en yüksek faiziyle borçlanarak kaygı oluşturdu.
 
ABD’DEKİ borç görüşmelerinde sert tartışmaların çıkması piyasaları kaygılandırırken, bir diğer sorunlu ülke İtalya’daki fırtına da dinmek bilmiyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘Kaygıyla izliyoruz’ dediği İtalya için dün borçlanmada önemli bir sınav günüydü. İtalyan hazinesi hedeflediği 3-5 milyar Euro’luk borçlanma hedefine ulaştı ancak tarihinin en yüksek faiz oranıyla borçlanabildi. 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz Haziran 2008’den bu yana görülen en yüksek seviye olan 4.93’e çıkarken, 15 yıl vadelideki faiz ise bugüne kadar görülen yüzde 5.90’lık en yüksek seviyeden gerçekleşti.
 
ABD’de ise Barack Obama’nın Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyle önceki gün bütçe görüşmeleri vardı. Borçlanma limitinin artırılmasına ilişkin yapılan toplantı, yaşanan çok sert tartışmaların ardından sonuçsuz kaldı. Böylece, ülke giderek temerrütle karşılaşacağı bir noktaya yaklaşmış oldu. ABD basınında yer alan haberlere göre iki saat süren toplantıda Obama ile  Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, özellikle de Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Eric Cantor arasında sert tartışmalar yaşandı. Görüşmelere yakın bir Demokrat Parti yetkilisi, Obama’nın gergin görüşmeden sonra “Artık yeter” dediğini söyledi.
 
Sabrım kalmadı artık yeter
 
Bazı kaynaklara göre, Obama toplantı sırasında, soruna kısa vadeli çözüm bulma tekliflerini bir kez daha şiddetle reddederek, “Bu benim başkanlığıma mal olabilir, ama yine de teslim olmayacağım. Sabrım sınırına dayandı. Artık yeter” dedi. Cantor da yaptığı açıklamada, toplantıda, borçlanma limitini yükseltmek için kısa vadeli bir anlaşma önerdiğini ve bunun ardından da Obama’nın çok sinirlenerek “Burada gereğinden fazla  oturdum. Hiçbir ABD Başkanı, Ronald Reagan da burada bu şekilde oturmazdı” dediğini aktardı. Obama’nın, kendisine “Bana meydan okuma” diye çıkıştığını öne süren Cantor, bu tepki üzerine şaşırdığını ve konu üzerinde ısrar edince de Obama’nın “Yarın görüşmek üzere” diyerek masadan kalktığını ileri sürdü. Demokrat kaynaklar ise, Cantor’u ‘çocuk gibi davranmakla’ suçladı. Beyaz Saray ve Kongre, 2 Ağustos tarihine kadar ülkenin borçlanma limitini yükseltmek için bir anlaşmaya varmazsa, hükümet borçlarını ödeyemeyecek ve bazı kalemlerde temerrüde düşecek. ABD Hazine tahvillerinde temerrüde düşülmesi riski hükümetin 14.2 trilyon dolar yasal borçlanma limitini doldurduğu 16 Mayıs’tan bu yana arttı.
 
‘SIFIRCI HOCA’DAN BİR İLK
 
ABD negatif izlemede
 
KREDİ derecelendirme kuruluşu Moody’s ABD’nin AAA olan kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını açıkladı. Moody’s bu açıklamayla ABD’nin notunu negatif izlemeye alan ilk kredi derecelendirme kuruluşu oldu. S&P de 18 Nisan’da ABD’nin not görünümünü negatife çekmişti. Moody’s ABD’de yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda anlaşma sağlanamaz ve hükümet ödemelerini yapamaz duruma düşerse ülkenin kredi notunun gelecek haftalarda düşürüleceği uyarısı yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise, Yunanistan’ın kredi notunu 3 basamak birden düşürdü. (star)