Amerikan basınında çıkan haberlere göre pazartesi gününden bu yana Kobani'ye 40'ın üzerinde hava saldırısı gerçekleştiren ABD ordusu, IŞİD hedeflerinin belirlenmesinde kentteki Kürt güçlerinden bilgi almaya başladı. Kurulan mekanizmada kentteki Kürt güçleri ABD'ye IŞİD hedeflerinin yerlerini belirten koordinatlar gönderiyor, ABD de insansız hava araçlarıyla teyit ettikten sonra hedefleri bombalıyordu. Bilgi paylaşımıyla birlikte saldırıların artması IŞİD'in geri çekilmesini sağlarken önemli bir hedef şaşma olayı da yaşandı.

Koordinat YPG'den

PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin askeri kanadı YPG, salı akşam saatlerinde Amerikan güçlerine IŞİD militanlarının kullandığı bir binanın koordinatlarını iletti. Ancak Amerikan uçakları binayı vurmakta gecikince 2'si kadın 5 YPG'li binaya girdi. Tam bu sırada da bir Amerikan jeti binayı bombaladı. YPG kaynakları, saldırıda onlarca IŞİD militanıyla birlikte 5 üyelerinin de hayatlarını kaybettiklerini duyurdu.

İletişim sorunlu

Kentteki yerel yöneticilerden Ömer Alluş, YPG'nin Amerikan güçlerine verdiği istihbarata karşın taraflar arasındaki iletişimin düşük düzeyde kaldığını, son olayın da bu nedenle yaşandığını söyledi. Pentagon sözcüsü Binbaşı Curtis J. Kellogg, saldırıda Kürtlerin öldüğüne dair herhangi bir delil bulunmadığını kaydetti.