Yapılan duble yoların büyük bir kısmında kısa süre içinde 'arıza' meydana geldi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 8 yılda Türkiye'de 11 bin kilometre duble yol yapıldığını bildirdi.

Bakan Gönül, İzmir'in Bergama ilçesinde İl Özel İdaresi'nin KÖYDES desteğiyle yaptırdığı Sinder Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, köprünün yaklaşık 20'nin üzerinde köyün ulaşımını sağlayacak önemli bir yerel ihtiyacın karşılanmasını sağlayacağını belirtti. 1 milyon 187 bin liraya yapılan köprünün 80 günde bitirildiğini, İl Özel İdaresi teknik personelinin gayretleriyle köprünün emsallerine göre 500 bin lira daha ucuza malolduğunu kaydeden Bakan Gönül, 1984 yılında İzmir Valiliği yaptığı sırada eski köprüyü hatırladığını, oradan iki aracın yan yana geçemediğini söyledi.

Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa'nın ''Gidemediğin yer senin değildir'' diyerek ulaşımın her dönem için önemli kavram olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Bakan Gönül, şöyle devam etti:

''Dünyanın ilk metrosu İstanbul tüneldir. Tüm metrolar buradan örnek alınarak yapılmıştır. Dünyanın en hızlı yapılan demiryolu 6 yıl gibi kısa bir sürede bitirilen İstanbul Medine demiryolu hattıdır. Ankara-Eskişehir arasında hızlı tren çalışması başladı. Bunun İstanbul'a uzatılması için çalışmalar devam ediyor. Kıtaları boğazdan birleştirecek demiryolu çalışması da hızla devam ediyor. Ankara-Konya hızlı tren hattı çok yakında hizmete girecek. AK Parti hükümetleri öncesi, karayollarında 6 bin kilometre çift gidiş-geliş yol vardı. 11 bin kilometre duble yol yapıldı. Türkiye'de vasıta sayısı artıyor. Şayet Türkiye'de bu duble yollar yapılmasaydı, bayramda da görüldü, trafik kazalarında daha fazla insanımız yaşamını yitirebilirdi. Merkezi hükümet ve mahalli idareler el ele vererek Türkiye'de önemli hizmetlere el attı. KÖYDES projesi önemli bir seferberliği başlattı. Sinder köprüsünün bulunduğu Bakırçay'da dere ıslah çalışmaları da önümüzdeki günlerde yapılacak. Köprümüz, köylülerimize hayırlı uğurlu olsun.''

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İl Özel İdaresi'nin bu yılki bütçesinin 3 milyon lira olduğunu, bunun büyük bölümünü köylerin su sorunlarının çözülmesi için harcadıklarını, kalanla da köprüyü tamamladıklarını, köylerde yaşayan 4 bin insanın yaşamını kolaylaştırdıklarını söyledi.

Köylerin altyapılarına önem vererek, şehirden kaçan insanların köyde doğayla iç içe ve sosyal donanımla yaşaması için gayret gösterdiklerini vurgulayan Kıraç, İzmir'in yılda 30 bin göç aldığına işaret etti.

İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İller Bankası'nda İl Özel İdaresi'ne ayrılan payların artırılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından, Bakan Gönül, Vali Kıraç, Behiye Bangı adlı köylü kadınla köprünün açılışını gerçekleştirdi.

-KINIK ANAOKULU AÇILIŞI-

Gönül, buradan karayoluyla Kınık ilçesine geçere, Kınık Anaokulu'nun açılışına katıldı. Bakan Gönül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğalgaz, petrol gibi tabii kaynaklar bakımından zengin bir ülke olmadığını, ancak bir iki gün içerisinde yayımlanan istatistiklere göre, Türkiye'nin dünyanın 15. büyük ekonomisine sahip olduğunun açıklandığını söyledi.

8-10 yıl önce Türkiye'nin 26. büyük ekonomiye sahip ülke olduğunu anımsatan Bakan Gönül, Türkiye'nin bunu iyi yetişmiş insan gücüyle elde ettiğini vurguladı. Savunma sanayisinde Türk mühendislerinin önemli projelere imza attığını, geçen günlerde önemli bir ülkeden bir grubun gelerek Milli Korvet Harp Gemisi projesinde incelemelerde bulunduğunu anlatan Bakan Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Heyet üyeleri, 'Sizin sadece bu projede çalışan mühendisler kadar bizim iyi yetişmiş insan gücümüz yok' dediler. Bu çok önemlidir. Türkiye, bu yetişmiş insan gücüyle her yerde iftihar ediyor. Son yıllarda eğitime önemli kaynaklar aktardık. 8 yılda üniversite sayımızı ikiye katladık. Eğitim öncesinde bir boşluk vardı. 13 yaşından sonra öğrenmek zorlaşıyor. Eğitimde 6 yaşına kadar öğrenme en yüksek seviyededir. Anaokulları eksiğimizi bu yüzden hızla giderme gayreti içindeyiz. Bu okullarımız geleceğin Türkiye'sini taşıyacak yarınlarda Türkiye'yi çok daha geliştirecek ülkeler arasına sokacak gençlerimizi yetiştirecek. Kınık'ta bu okulun açılışını çok önemsiyorum.''

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin kültür olduğunu belirterek, İzmir Valiliğine atandığı yıllarda ilde okul öncesi eğitimin yüzde 25'lerde olduğunu, şu anda bunu yüzde 55'e çıkardıklarını ve hedeflerinin yüzde 100 olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Kınık Anaokulu, Bakan Gönül, Vali Kıraç, Milli Eğitim Müdürü Rağip Üye, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ve bir öğrenci tarafından kurdele kesilerek, açıldı.

Bakan Gönül ve beraberindekiler daha sonra okulu gezdi ve öğrencilerle sohbet etti.

A.A.