Erciş ilçesinde oturan Metin ve Gülşen Kırbaş çiftinin yerde bulduğu çiviyi yutan 1 yaşındaki bebekleri Eyüp Kırbaş, ailesi tarafından hemen Van YYÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Çocuk servisine yatırılarak tetkik ve tahlili yapılan bebeğin yuttuğu çivinin kalın bağırsaklarına kadar indiği tespit edildi. 

Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göksu, çocuk hastalıklarına yönelik teknik malzeme eksikliğine rağmen maddi imkanları iyi olmayan aileyi başka illere sevk etmenin yerine Erişkin Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cumhur Gülger ile birlikte yaklaşık 2 saat süren bir operasyonla çiviyi cerrahi bir müdahaleye gerek duymadan başarılı bir şekilde çıkardı.

Konuyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göksu, kendilerine 3 gün önce çivi yutmak şikayeti ile getirilen çocuğun midesinden oniki parmak bağırsaklarına geçmiş bir çivi gördüklerini söyledi. Bir yaşındaki bir çocuğun böyle bir çivi yutmasının normal bir hadise olmadığını anlatan Göksu, "Bu yaş grubu çocuklar genelde ne bulurlarsa ağızlarına atarlar. Bu da oldukça sıkıntılı ve riskli bir durumdur. Her zaman çok masum olmuyor. 

Bu neredeyse çocuğun ebadı büyüklüğünde bir çividir. Çivi oniki parmak bağırsağını geçtiği için çıkartmakta o kadar zor oldu. Hastanemizde Çocuk Gastroenteroloji Kliniği yoktu. Bizler mevcut imkanlarla ve Yrd. Doç. Dr. Cumhur Gülger hocamızın ekipmanı ve malzeme desteğiyle çok zor olsa da açık ameliyata gerek kalmadan endoskopi ile koca bir çiviyi çıkartmış olduk" dedi.

'ANNE BABALAR ÇOK DİKKATLİ OLMALIDIR'

Bu yaşlardaki çocukların annelerinin çok dikkatli olması gerektiğini de vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göksu, "Çünkü bu yaştaki çocuklar kendilerini koruyamıyor. Bilinçsizce ne bulurlarsa ağızlarına atıyorlar ve her bulduklarını içerler. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olmalarını öneriyoruz. Genelde para ve boncuk gibi farklı şeyler yutuyorlar. Ama çiviyi ilk kez gördüm" şeklinde konuştu.

Çocuğunun çiviyi yuttuğunu son anda fark ettiğini ifade eden anne Gülşen Kırbaş ise, doktorlara teşekkür etti.