Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıda sınır ötesi harekât, ABD temasları ve Dağlıca olayı ile ilgili görüşlerini açıkladı.

'8 erin suçlu ilan edilmesi yanlış'
Org. Büyükanıt, 12 şehit verilen Dağlıca'daki terörist saldırı konusunda şunları anlattı:

"Dağlıca olayında şu anda neredeyiz, ne yapılacak? Şu anda kaçırılan erlerle ilgili olarak idari soruşturma yapılıyor. Bu 8 erle sınırlı değil. Dağlıca Taburu'ndaki herkesle görüşülüyor.

Askerlikte 'faaliyet sonu incelemesi' yapılır. Şu anda o kapsamda inceleme yapıyoruz. İdari soruşturma sonrasında ortaya bir resim çıkacak. Bu 8 erin hemen suçlu ilan edilmesi yanlış olur. Kusurları varsa, kişi veya kişiler hakkında işlem yapılır. Bazı yayın organlarında bu çocuklar için esir kavramı kullanılıyor. Bundan büyük hata olamaz. Cenevre Sözleşmesi'ne göre ancak 'savaş esiri' olur ve savaşan iki devlet varsa kullanılabilir. Terör örgütü kendini bu anlamda taraf yapmaya çalışıyor."

Org. Büyükanıt, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "Kurtulduklarına pek sevinemedim" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine, "Benim yorumlamam doğru olmaz. Basın sanıyorum doğru yorumladı" dedi.

Büyükanıt, Dağlıca'daki çatışma hakkında şu bilgileri verdi: "Dağlıca olayında taburun ilerisinde taburun emniyetini sağlayan unsur ile yine o unsurdan ileride emniyet sağlayan ufak bir gruba saldırı yapıldı. Zayiat emniyet grubundadır. Bu grubun başında bir asteğmen vardı. Yaralanmasına rağmen çatışmayı sürdürdü. Ve zayiat vermedi. O asteğmene üstün cesaret ve feragat madalyası verilmesini önerdim."