Yemek molası veren eğitmenler, eğitime devam etmek üzere geri geldiklerinde üzücü manzarayla karşılaştı.

Uzun yıllardır köpeklerle birlikte görev yapan eğitmenlerden biri, eğitim verdiği köpeğin ölmesi üzerine kalp krizi geçirdi.

Ölen köpeklerden 'Maske' adlı Alman Kurdu, 2007 yılında Ankara Kurtuluş'ta bir katlı otoparka bırakılan bomba yüklü minibüsü bulmuştu.
Minibüste sodyum nitrat, amonyum nitrat ve TNT'den oluşan 580 kilogram patlayıcı bulunuyordu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Alman Kurdu ve Labrador cinsi olduğu öğrenilen bomba arama köpeklerinin ihmal sonucu hayatını kaybetmeleri üzerine soruşturma başlattı.

İNGİLTERE'DE DE KÖPEKLER ÖLDÜ
Ankara'da yaşanan ölümlere benzer bir olay da İngiltere'de yaşandı. Son yılların en sıcak günlerinin yaşandığı Nottingham bölgesinde polis aracında unutulan 2 Alman Kurdu öldü.

Köpeklerin, aşırı sıcak yüzünden su kaybından öldükleri tahmin ediliyor. Köpeklerin aşırı sıcakta, kapalı bir araçta 30 dakika içinde beyin ısısının artabileceği ve beyinle birlikte diğer organların iflas edebileceği belirtiliyor.

10 YAVRUDAN 2'Sİ ARAMA KÖPEĞİ
Özellikle terör ve uyuşturucu suçlarının yoğun olduğu illerde görev verilen arama köpekleri, en çok Alman Kurdu, Belçika Kurdu, Springer, Çatalburun, Labrador, Golden Retriever gibi cinsler arasından seçiliyor.

Arama köpeklerinde ırktan çok karaktere bakılıyor. Bu nedenle bir köpeğin 10 yavrusundan en çok ikisi arama köpeği olarak seçiliyor.

Arama köpekleri "Asayiş köpekleri", "Narkotik dedektör köpekleri", "Patlayıcı dedektör köpekleri", "Canlı ve cansız insan arama köpekleri" gibi sınıflara ayırılıyor. Asayiş köpeği 8 hafta, canlı insan arama köpeği 20 hafta, patlayıcı arama köpeği 16 hafta, narkotik köpeği için ise 12 haftalık eğitim uygulanıyor.

Köpeklerin branş dalları içinde en zoru patlayıcı dedektör köpekleri. 300-400 köpekten ancak biri patlayıcı dedektör köpeği olarak yetiştiriliyor.

Patlayıcı dedektör köpekleri 16 haftalık eğitimlerinin sonunda plastik patlayıcıları, sıvı bombaları ve dinamit türü patlayıcıları borunlarıyla koklayarak çok rahat bulabiliyor.

Emniyet teşkilatında halen 244 görev köpeği bulunuyor. Görev köpekleri, narkotik, silah, mühimmat, patlayıcı, ceset arama, asayiş, devriye, özel operasyon, sahte para branşlarında eğitiliyor.

Ölen köpeklerin hatırlatma eğitimi almak üzere eğitim merkezine gönderildiği belirtiliyor. Eğitim merkezinde 6 ay süreyle eğitim gören köpeklerin değeri 30 bin dolara kadar ulaşıyor. - milliyet