Libyalı isyancılar, Trablus'ta Kaddafi yönetiminin elindeki binlerce tutsağın hayatlarından endişe ettiklerini açıkladı.

İsyancıların sözcüsü Albay Ahmed Ömer Bani, son aylarda Kaddafi güçlerince tutsak alınan yaklaşık 50 bin kişinin akıbetinin bilinmediğini söyledi.
sakların terk edilen yeraltı sığınaklarında olabileceği belirtiliyor.

İnsan hakları grupları, hapishanelerin yakınlarında onlarca kişinin katledildiğini gösteren kanıtlara ulaşırken, Albay Bani ölen tutsaklarla ilgili olarak kimseyi suçlamadı.

Bani Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında "Son aylarda tutsak alınan kişilerin sayısı 57 bin ile 60 bin arasında. Bu kişilerin 10-11 bini serbest bırakıldı. Diğerleri nerede?" dedi.

Bu arada, farklı hapishanelerden serbest bırakılan yüzlerce tutsağı taşıyan bir gemi Trablus'tan Bingazi'ye ulaştı.

Bu kişilerden bazılarının son altı ay içinde, ayaklanmanın başlamasından sonra Kaddafi güçlerince tutsak alındığı, bir bölümünün de yıllardır hapiste olduğu kaydedildi.

Tutsaklar, hapiste işkence gördüklerini ve aç bırakıldıklarını söylediler.

Bingazi'de bulunan BBC muhabiri John Leyne, Kaddafi yönetiminin başkent düşmeden önce sık sık operasyonlar düzenleyerek isyancılara destek verdikleri gerekçesiyle çok sayıda kişiyi toplu halde tutukladığını belirtiyor.

Sirte harekatı

Bu arada, NATO uçakları tarafından desteklenen ve birkaç güne kadar Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin son kalesi olan Sirte'yi ele geçirmeyi hedeflediklerini söyleyen isyancılar, kent yakınlarındaki Nufeyla kasabasına girdi.

Kaddafi'nin memleketi olan Sirte'de silah bırakmayı reddeden binlerce askerin olduğu belirtiliyor.

İsyancılar, Sirte'nin kan dökülmeden teslim alınması için aşiret liderleriyle anlaşmaya çalışacaklarını söylüyor.

Ancak şimdiye kadar yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı.

Geçen hafta isyancıların Trablus'a girmesi ardından kayıplara karışan Kaddafi'nin bu kentte olup olmadığı bilinmiyor.

BBC Türkçe