MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, “Değişiklere "evet" oyu verenler, tarih ve millet önünde vebal altına girmiştir” dedi. Anayasa değişikliğine ilişkin görüşmelerin tamamlandığını hatırlatarak, yeni bir siyasi sürecin başladığını belirten Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada Erdoğan"ın anayasa değişikliği ile 5 gizli niyetini gerçekleştirdiğini iddia etti ve gizli niyetlerini de açıkladı. Bahçeli, açıklamasında şöyle dedi:

1- Karanlık sicil

- Başbakan"ın demokrasi, hukuk, özgürlük, değişim ve milli irade gibi sahte ambalajlar arkasına saklamaya çalıştığı gerçek niyetleri ve gizli gündemi ise Anayasa değişiklik süreci içinde açığa çıktı. Bunlardan birincisi, ağır şartlarda geçim mücadelesi veren Türk milletinin acı gerçeği olan açlık, işsizlik, yoksulluk gibi temel sorunlarının tartışılmasını önlemek, bunlar üzerine örtü çekerek AKP"nin bu alanlardaki karanlık sicilini gözlerden kaçırmaya çalışmaktır. Tek başına iktidar imkânlarını geride kalan yıllarda birer birer israf eden hükümet Anayasa değişiklikleri ile kafa karıştırmak istemektedir.

2- Lekeli geçmiş

- Başbakanın ikinci amacı, yedi buçuk yıllık vurgun, soygun, yolsuzluk ve talan döneminin hesabından kurtulmak için AKP"nin lekeli geçmişine uyarlanmış güdümlü bir yargı yapılanmasını oluşturmaktır.

3- 36"ya bölünmüş Türkiye

- Üçüncü amaç, etnik bölücülüğü Anayasal suç olmaktan çıkararak önünü açmak, PKK açılımının ilerletilmesinin Anayasal alt yapısını ve kılıfını hazırlamaktır. Bu kapsamda, Başbakan Erdoğan"ın hayali olan otuzaltıya bölünmüş Türkiye"yi gerçekleştirmek için kendisini önleyecek hukuki engellerin “birinci Anayasa paketiyle” ortadan kaldırılmasıdır.

4- Kamplaşma yaratacak

- Başbakan"ın dördüncü amacı, önceki uygulamaları tecrübeyle sabit oyunu tekrarlamak suretiyle gerilimler üzerinden toplumu cephelere ayırmak, oluşacak kamplaşmadan siyasi yığınak oluşturarak seçime kadar gidebilmektir.

5- Referanduma göre seçim

- Beşinci amacı ise Anayasa değişiklik tekliflerinin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasını müteakiben işleyen süreçte gidilecek referandumun sonuçlarına göre seçim kararı verebilmektir.

CHP"YE ELEŞTİRİ: Anamuhalefet Partisi ise görüşmelere katılarak görüş bildirmesine rağmen oylamalara girmeyerek vekillerinin iradelerini göstermelerine imkân tanımamıştır.

Vatan