Yüksek irtifada sağlık konusunda uzman Doktor Buddha Basnyat, buradaki oksijen yetersizliğinin, yüksek nabızla maç yapacak kriketçiler için tehlike yaratabileceği uyarısında bulundu.

5 bin metreyi aşkın irtifada 21 Nisanda yapılacak spor karşılaşması için 22 oyuncunun yer aldığı 50 kişi, 9 gün sürecek bir yürüyüş ve tırmanışın ardından maçın yapılacağı alana ulaşacak.

HAVA KOŞULLARI NASIL OLURSA OLSUN!
Tibet ve Himalayalar'da faaliyet gösteren iki ayrı hayır kuruluşu için 250 bin sterlin (yaklaşık 600 bin TL) toplamayı hedefleyen kriket oyuncuları, deniz seviyesinden 5100 metre yüksekteki maçı hava koşulları nasıl olursa olsun yapmaya kararlı olduklarını belirtiyor.

Dr. Basnyat ise bu yükseklikte oksijen miktarının deniz seviyesindekinin sadece yarısı kadar olduğu uyarısında bulunarak, bunun oyuncularda bir topun peşinden koşmasalar bile önemli rahatsızlıklara, hatta ölüme bile yol açabileceğini ifade ediyor.

Oyuncuların baş ağrısı veya mide bulantısı durumunda hemen maçı bırakmaları ve kendilerini oynamaya zorlamamaları gerektiğinin altını çizen Dr. Basnyat, "Oyuncular bu irtifada vücutlarının sesini dinlemeli" dedi.

Kriket oyuncularının maç yapacağı Khumbu buzulu yakınlarındaki Gorak Shep bölgesi, dağcıların tırmanışları sırasında kurdukları ana kamptan önceki son durak olarak biliniyor.

GAZETEPORT