İstanbul ve Ankara"da yaklaşık 30 özel okul, “anlaşmalı zam ve öğretmen transferleri”ndeki iddialarla ilgili mercek altına alındı. Özel okul kurucu temsilcilerinin odaları, kişisel bilgisayarları ve tüm belgeleri Rekabet Kurulu görevlileri tarafından geçtiğimiz hafta incelendi. Ayrıca Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği"nin İstanbul"daki merkezi de Rekabet Kurulu ekipleri tarafından basıldı.

ÖN ARAŞTIRMA
Rekabet Kurulu, baskınlarla ilgili Habertürk"e şu açıklamayı yaptı:
“Özel okul işletmeciliği pazarında faaliyet gösteren teşebbüs ve teşebbüs birliklerince rekabetin bozulup bozulmadığını araştırmak için ön araştırma yapılması kararı alınmıştır. Halen ön araştırma süreci devam ettiğinden çalışma tamamlandığında ayrıntılı bilgi verilecektir.”

"BALYOZ GİBİ"
Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Özel Doğan Koleji Kurucu Temsilcisi Cem Gülan, inceleme sırasında kendilerine bilgi verilmemesini eleştirdi:
“Okulumdaki odama iki kişi olarak geldiler. Ellerinde Rekabet Kurulu Başkanı"nın imzası olan bir belge vardı. Ne aradıklarını sorduğumda "Rekabete aykırı bir durum olup olmadığına" bakacaklarını söylediler. Laptoplarımızı, bilgisayarlarımızı karıştırdılar, içlerinden çıkışlar aldılar. Ücret tarifelerimizi, imza sirkülerlerini aldılar. Kendimizi adeta Balyoz soruşturmasına uğrar gibi hissettik. Hiçbir açıklama yapılmadı. Ortada ne suç var onu anlamaya çalışıyoruz.”

"FİYAT YETKİMİZ YOK"
Gülan, derneğin ücret belirleme yetkisi olmadığını da belirterek, “Bizim rekabeti engelleyecek bir ücret politikamız bulunmuyor. Ancak okullara enflasyon oranını aşmamalarını tavsiye ederiz. "Zam yapın" ya da "Zam yapmayın" diyemeyiz. Ortada bir suçlama varsa onu bile bilmiyoruz” dedi.

Gülan “inceleme yapmak” için Rekabet Kurulu uzmanlarının gittikleri okullardan birinin de Özel Surp Haç Ermeni Lisesi olduğuna dikkat çekerek, “Bu okul parasız bir okuldur. Öğretmenlerini bile devlet atar. Nasıl gelişigüzel bir iş yapıldığı ortada” dedi.

5 EKİP KURULMUŞ
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Genel Sekreteri ve Özel Akasya Koleji Kurucu Temsilcisi Nurullah Dal"ın okulu da incelemeden geçti. Dal, şöyle konuştu:
“Ankara"da 3, İstanbul"da da 2"şer kişiden oluşan 5 ekip kurulmuş ve şimdiye kadar 30 okula gidilmiş. Öncelikle dernek yönetiminde olan üyelerimizle başlanmış. Sanırım ücret konusunda ortak bir politikamız var mı diye (kartel) araştırma yapıyorlar. Ancak bize ne araştırdıklarını söylemiyorlar. Maliye bile bize böyle soruşturma yapmıyor.”

"ETİK KURALLAR VAR"
Nurullah Dal, dernek üyeleri arasında “öğretmenlerle ilgili centilmenlik anlaşması” olduğuna değinerek, bu konunun da araştırılıyor olabileceğini söyledi:
“Mesela, öğretmenler bazı okullara "size öğrenciyle birlikte geleyim" pazarlığı yapıyordu. Bunu önlemek için etik kurallar getirdik. Bu şekilde beraberinde öğrenci getirmesinin önüne geçilmesi amaçlandı. Bir de geleceği okuldan referans soruyoruz. Bu konular öğretmenlerin şikâyetine neden olmuş olabilir.”

PARASIZ OKUL DA İNCELEMEYE ALINDI
Rekabet Kurulu, parasız okul Özel Surp Haç Ermeni Lisesi"ni de incelemeye aldı. Okullardan bazıları şöyle:
VKV Koç Özel İlköğretim ve Lisesi
Özel Eyüboğlu Eğitim Kurumları
Özel Atacan Koleji
Özel Akasya Koleji
Özel Yıldız Koleji
Özel Doğan Koleji
Özel Yüce Koleji

PERVİN KAPLAN / GAZETE HABERTURK