İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde üçüncü köprü için “cinayet” dediğini anımsatarak, Erdoğan"ın üçüncü köprüye onay vererek “üçüncü cinayetin” ortağı olduğunu savundu. İMO"dan yapılan açıklamada, 3. köprünün kent trafiğini rahatlatmayacağını, aksine trafik yükünü çoğaltarak, yeni bir köprü yapımını tetikleyeceği ifade edilerek, “Üçüncü köprü kentin kuzey bölgelerindeki ormanlık alanların yok olmasına yol açacak, su havzalarını tahrip edecektir. Yeni köprü, sağlıksız ve kaçak yapılaşmayı tetikleyecek, yeni Sultanbeyliler oluşacaktır. İnşaat Mühendisleri Odası, ismini üçüncü köprüye karşı çıkanlar listesine yazdırmak istemektedir. Çünkü dördüncü köprü kaçınılmaz olduğunda, bu cinayete ortak olanları İstanbul affetmeyecektir” denildi.



Ulaştırma yatırımları toplu taşımaya yönelmeli
İstanbul trafiğinin boğaza yapılacak köprülerle çözülemeyeceğini savunan İMÖ, çözüm önerilerini şöyle sıraladı “Ulaştırma yatırımları toplu taşımaya yönelik olmalıdır. Deniz, raylı sistem ve otobüs taşımacılığı geliştirilmeli, aralarındaki aktarma ve eşgüdüm olanakları iyileştirilmelidir. Deniz ulaşımının kullanımını arttırmaya yönelik çözümler acilen uygulamaya geçirilmeli. Kentte yeni kavşak, köprü ve yol genişletme çalışmalarından (çok zorunlu değilse) kesinlikle vazgeçilmeli, buralara akıtılan kaynaklar metro yapımı için kullanılmalı.”




Nisan 1995
27 Nisan 1995"de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Recep Tayyip Erdoğan, “Üçüncü köprü cinayettir. Böyle bir teşebbüs İstanbul"un çağdaş kentleşmesi ve şehir içi ulaşım sistemi için büyük sorunlar doğurur” diyordu.




Aralık 2006
Başbakan Erdoğan"ın 2006"nın Aralık ayında Marmaray Projesi temel atma töreni sırasında yaptığı konuşma “Bu ülkede boğaz köprüsü yapılacağı zaman ne gürültüler koparıldığını hatırlayınız. Bugün bile hala üçüncü köprü yapılmasına karşı çıkanlar var. Bu zihniyetler maalesef hâlâ aramızdalar.”

Yeniçağ