25 Yemenlinin daha saldırı planladığı iddia edilirken New York Times “ABD'nin üçüncü cephesi Yemen” dedi.

ABD'nin Detroit kentine inen uçağı havaya uçurmaya çalışan Nijeryalı bombacı, tarihin seyrini mi değiştirecek? Bomba düzeneği son anda arıza veren saldırgan Ömer Faruk Abdulmutallib'in yalnız mı yoksa bir örgüt adına mı eylem düzenlediği tartışmasında ABD, Yemen'deki el-Kaide olasılığını güçlendirmeye başladı. İngiliz ve Amerikan basını yeni saldırı olasılıklarını masaya yatırırken İngiliz The Sun gazetesi Yemen'de el-Kaide eğitimi alan 25 Müslüman İngiltere vatandaşının havaalanlarına saldırı planı yaptıklarını iddia etti.

CIA 1 YIL ÖNCE PLANLADI

New York Times gazetesi ise “ABD el-Kaide'nin yeni kalesi Yemen'de terörle savaşı genişletiyor” başlığıyla verdiği haberde, uçak eyleminden hareketle, ABD'nin Yemen'deki yeni savaş stratejisini anlattı. Haberde belirtildiğine göre özel bir CIA ekibinin, bir yıl önce Yemen'e giderek burada “el-Kaide'yle mücadele” eylem planı hazırladığı ifade edildi. New York Times “ABD üçüncü gizli cepheyi Yemen'de açıyor” ifadesini kullandı.

İKİNCİ ŞÜPHELİ KORKUTTU

Öte yandan dün yine bir Nijeryalı, yine aynı havayollarına ait bir uçakta saldırı gerçekleştireceği şüphesiyle gözaltına alındı. Yolcunun uçak tuvaletinde 1 saat kalması şüphe uyandırınca gözaltına alındı ancak daha sonra serbest bırakıldı. Bu arada Abdülmuttalib'in ailesi de dün ilk kez konuştu. Oğullarının yurt dışında okurken ortadan kaybolduğunu belirten babası iki ay önce Nijerya güvenlik kuvvetlerine başvurduğunu kaydetti.

EL KAİDE ÜSTLENDİ İDDİASI

Detroit uçağına saldırı girişimini El Kaide'nin üstlendiği ileri sürüldü. El Kaide'nin, Arap Yarımadası kolu adına, bir internet sitesinde yayımlanan bildiride, saldırı girişiminin, ABD'nin, Yemen'de örgüte karşı gerçekleştirdiği saldırılara yanıt olduğunu bildirdi.


Bombacı London College'li


ABD uçağını havaya uçurmaya çalışan Nijeryalı Abdulmutallib, 2001'de Londra'daki bu kolejde eğitim aldı. Babası Nijerya'nın eski Ekonomi Bakanı ve önemli bir bankacısı. Londra'dake evi ise 3 milyon sterlin değerinde. Şimdi ABD "El Kaide yeni bir "militan" modeli mi geliştiriyor" sorusuna cevap arıyor.

Suya karışan PETN uçağı havaya uçuracak güçte

Saldırıyla ilgili her geçen gün yeni bir ayrıntı ortaya çıkıyor. FBI'ın açıklamasına göre saldırı girişiminde kullanılan patlayıcının uçağı havaya uçurabilecek güçte olduğu anlaşıldI. PETN adı verilen patlayıcının suyla karıştırılabildiği bu şekilde x-ray cihazlarından da rahatlıkla geçebildiği ifade ediliyor./yeni şafak