Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Haziran ayının sonunda yaptığı ankette, yaşanan siyasi krizin sorumlusunu araştırdı. Anket sonuçları çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. “Sizce Türkiye"de yaşanan siyasi gerginliğin sorumlusu kimdir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 27"si, “Hükümet, AKP ve Erdoğan” cevabını verdi. AKP"li seçmenin yüzde 9.5"i de krizin sorumlusu olarak hükümet, AKP ve Erdoğan"ı gösterdi.
AKP ile anlaşmalı olan ANAR ve Pollmark şirketlerinin kurucusu olan, ancak daha sonra ayrılarak Metropoll firmasını kuran Prof. Özer Sencar, anket sonuçları ve yaşanan süreçle ilgili VATAN"a açıklamalar yaptı.
Kapatma davasından sonra (14 Mart) seçmen kitlesinde aylık değişimler yaşandığını dile getiren Sencar, kararsız seçmen kitlesinin geçen ay itibariyle yüzde 30"a ulaştığına dikkat çekti. Sencar, "geçersiz oy kullanacağım", "sandığa gitmeyeceğim", "kararsızım" ve "cevap yok" şeklinde görüş bildiren seçmen kitlesinin yüzde 30.7"a yükseldiğini söyledi.
Prof. Sencar, kararsız seçmen sayısının artmasında Erdoğan, Baykal, Bahçeli ile yargıya karşı yaşanan kızgınlığın yattığını vurguladı.

3 parti barajı geçer

AKP"nin 22 Temmuz seçimlerinden sonra en fazla düşüş (yüzde 40.4) yaşadığını belirten Sencar, buna rağmen birinci parti olma özelliğini koruduğunu, bugün seçim olsa, CHP ve MHP"nin de barajı rahat geçeceğini kaydetti. Sencar, MHP"ye oy veren yüzde 3-4"lük bir kesimin Cumhurbaşkanlığı ve türban tartışmalarından dolayı partiden uzaklaştığını da ifade etti. Prof. Sencar, CHP"nin 22 Temmuz"dan sonra en fazla oy artışı yaşadığını söyledi. AKP"ye kapatma davası açılması, türban ve Anayasa değişikliği tartışmalarından CHP"li seçmenin "memnun" olduğunu dile getiren Sencar, “Bu süreçte Baykal"ın başarılı olduğu görüşü hakim. Nihayetinde iktidar partisine kapatma davası açılması, CHP"li seçmeni memnun eden bir gelişme” değerlendirmesini yaptı.


AKP"nin oyu düştü CHP"nin yükseldi

ANKETE katılanlar, “Bugün seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz” sorusuna, Aralık 2007"de yüzde 51.9"la “AKP” diye cevap vermişti. Haziran"da yapılan yeni ankette ise “AKP” diyenlerin oranı yüzde 40.4"de indi.

CHP"nin ise 2007 Aralık"ta yüzde 10 olan oyu, yüzde 14.4"e yükseldi. MHP diyenler ise Aralık"ta yüzde 10.5"ten Haziran"da yüzde 7.6"ya düştü. "Kararsız, geçersiz veya sandığa gitmem" diyenlerin toplamı ise yüzde 25 oldu.