Yüksek Askeri Şûra"da (YAŞ) terfi ettikleri halde, hükümet tarafından atama kararnamesine alınmayan,Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu"nun Aralık ayındaki YAŞ toplantısında, Korgeneral olarak terfilerinin onaylanabileceği bildirildi.

Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek, bu konudaki bir soru üzerine, "" Süreç devam ediyor. Davanın sonucuna göre işlem yapılacak. Yargı kararları bağlayıcıdır. Hukuk devletinde tasvip edin ya da etmeyin, yargı kararlarına uyulur"" dedi.

AYİM KARARI BEKLENİYOR

Üç General, Balyoz darbe planıyla ilgili haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle terfileri onaylanmayınca, Askeri Yüksek İdare Mahkemesine (AYİM) dava açmış ve yürütmeyi durdurma kararı almışlardı. Bu karara Başbakanlık, İçişleri ve Milli, Savunma Bakanlıkları itiraz etti. Ancak AYİM üç davalı idarenin birlikte yaptığı itirazı oybirliği ile reddetti.

Başbakanlığın 2. defa yaptığı itiraz da, AYİM Daireler Kurulu tarafından, 5 Kasım Cuma günü oybirliğiyle reddedildi. AYİM 3"üncü Dairesi önümüzdeki günlerde konuyu esastan görüşerek karara bağlayacak. AYİM"in idarenin işlemini iptal etmesi bekleniyor.

KORGENERAL KADROSUNDALAR

AYİM"den karar bekleyen Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Korgeneral kadrosundaki Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Korgeneral kadrosundaki Harita Genel Komutanlığı ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu da, Tümamiral kadrosundaki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığına vekaleten atanmışlardı..

Bu üç ismin Tüm rütbesinde görev süresinin uzatılmasının mümkün olmadığını belirten yetkililer, ""Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında 50"ye yakın General ve Amiralin bulundukları rütbede görev süresi uzatıldı ve TSK Personel yasasına göre bu kontenjan doldu. AYİM"den işlemin iptali kararı çıkarsa üç General terfilerini alarak Korgeneral rütbesini takarlar ve halen vekaleten görevde bulundukları komutanlıklara da asaleten atanırlar"" değerlendirmesini yaptılar.

Aralık ayında yapılan YAŞ toplantılarında terfiler görüşülmüyor. Ancak mahkeme kararı kesinleştiği taktirde, üç Generalin durumunun bu yıl ilk kez Aralık toplantısında gündeme gelme ihtimali bulunuyor. (Gazeteport)