Mobil yaşamın simgesi olan 3G'deki hazırlıklar tamamlandı. Türkiye, soluğunu tutmuş uygulamanın neler getireceğini merak ediyor. Vodafone, görüntülü konuşmayı, sesli konuşma ile aynı tarifeden abonelerine sunacak. Avea abonesi ise tüm vergiler dahil 1 kontörden “görüyor musun” diyecek

Görüntü geldi, data fiyatı 30 Temmuz'da

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Timuray, görüntülü konuşmanın, ses konuşmasıyla aynı fiyattan olacağını söyledi ve ekledi; “Ancak internet fiyatı farklı olacak”

Cepten göntülü konuşma, TV izleme ve internete bağlanmaya imkan verecek 3G teknolojisi için sona yaklaşıldı. 3G ile ilgili altayıpısını tamamlayan GSM operatörleri, son haftaya girdiğimiz bu günlerde birbiri ardına görüntülü hizmetlerini test edip tanıtma yarışına girdi. Ancak operatörler, son kozları olan fiyatları 30 Temmuz'a saklıyor. Türkiye'yi 30 Temmuz'da resmen 3G teknolojisi ile tanıştıracak GSM'ciler, fiyatları da aynı anda açıklayarak müşteriyi etkilemede son kurşunu atmış olacaklar.

VODAFONE 'ŞOK' ETMEYECEK

5 kıtada ve 16 ülkede faaliyet gösteren Vodafone, diğer ülkelerden elde ettiği tecrübeyi Türkiye'de uygulamaya hazırlanıyor. 3G'yi 30 Temmuz'da Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda kullanıma açacaklarını ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, şöyle devam etti: “Herkesin erişebileceği makul fiyatlandırma yaptık. Aylık ve günlük teklifler sunacağız. Müşterinin fatura şoku yaşamaması için üst tavan belirledik. Görüntülü konuşma, ses konuşmasıyla aynı fiyatta olacak. Ancak data (internet) farklı olacak.”

HEDEF ADSL KULLANICISI

3G ile mobil enternette yeni bir dönemin başla-yacağını anlatan Serpil Timuray, açıklanacak fiyatların ve bağlantı hizmetlerinin mevcut ADSL kullanıcılarını cezbedeceğini vurguladı. Mobil internet pazarında potansiyelin daha başında bulunulduğuna işaret eden Timuray, şöyle devam etti: “Türkiye'de şu anda 6 milyon civarında bir ADSL kullanıcısı var. Bu sayı, Türkiye'deki toplam internet kullanıcısının yüzde 8'i civarında. AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 25'ler seviyesinde. Dolayısıyla daha gidecek çok yol var.”


İnternet fiyatını sonra açıklayacak

Serpil Timuray, makul fiyatlandırma ile ilgili görüntülü konuşmanın, sesli konuşmayla aynı fiyatlandırmada olacağını, ancak data fiyatlandırmasına ilişkin bilgileri paylaşamayacağını söyledi. Timuray, hedeflerinin bilgiye mobil internet üzerinden ulaşan yoğun kullanıcı sayısını artırmak olduğunu kaydederek, 'Önümüzdeki dönem için 2 misli bir büyümeyi makul görüyoruz' dedi.


Dakikası 1 kontöre görüntülü konuşma

Avea, görüntülü konuşmayı bütün abonelerine her yöne ve tüm vergiler dahil dakikası 1 kontörden sunacak. 100 MB'lik internet paketi 8 liradan satılacak


Avea, görüntülü konuşmayı bütün abonelerine her yöne ve tüm vergiler dahil dakikası 10 kuruş/1 kontörden sunacak. Avea'nın 3G teknolojisiyle ilgili hedeflerini ve çalışmalarını paylaştığı basın toplantısında konuşan Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, görevine yeni başladığını hatırlatarak, “Benim için bir nevi baba ocağına dönüşü ifade ediyor” dedi. Avea'nın son 18 ayda kazandığı 2.5 milyon abone ile en çok abone kazanan operatör olduğunu belirten Akdemir, “Numara taşınabilirliğinde 617 bin net abone ile en çok kazanan operatör konumundayız” dedi.

VODAFONE'LA GELİR FARKINI KAPATTIK

GSM sektörünün son 3 yılda toplamda yüzde 7 oranında büyüdüğünü, Avea'nın ise bu rakamın yaklaşık 3 katı daha hızlı büyüyerek yüzde 19.5'lik pazar payına ulaştığını belirten Akdemir sözlerine şu şekilde devam etti: “2007 yılının ilk çeyreğinde yüzde 69 olan Vodafone ile gelir farkımız 2009 yılı itibariyle kapanmış durumda. Böylelikle sektörde ikinciliğe oturduk. Avea grubu olarak 2009 yılında 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapacağız. Yaptığımız yatırımların içerisinde en büyük bölümü bu yıl 3G oluşturuyor.'

KOTAYI AŞAN 11 KURUŞ ÖDEYECEK

Her bütçeye uygun 3G uyumlu cihazların satışına yönelik büyük bir kampanya başlatacaklarını da ifade eden Erkan Akdemir, düşük gelirliler için 300 TL, orta gelirliler için 600 TL ve yüksek gelir grubu için 800 TL telefon seçeneklerinin olacağını söyledi. 3G hizmetinden yararlanmak isteyen müşterilerinin karşısına farklı fiyat seçenekleriyle çıkacaklarını belirten Akdemir, “Abonelerin kotalarını aşmaları halinde mağdur olmamaları için piyasadaki en rekabetçi fiyatı belirledik. Kotalarını aşan aboneler dakika başına 11 kuruş ödeyecek” dedi.


Avea'nın 3G fiyat tarifesi

Görüntülü konuşmanın dakikası 10 kr/1 kontor olacak. Avea'nın tarifesinde aboneler, 5 liradan başlayan paketler ile sınırsız TV izleyebilecek veya izledikçe ödeyecek. Seç-İzle hizmeti ile Avea aboneleri diledikleri dizi, film, belgesel ya da müzik kliplerini cep telefonlarına 3.5 liradanbaşlayan fiyatlarla indirebilecek. İlk 3 ayda 12 ay boyunca Avea Internet Paketi'ne üye olan abonelere USB Modem ve ayda 600 dakika TTNT WiFi hediye edilecek. - yenişafak