AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız ve AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu; pos makinelerinden alınan komisyon ücretlerinin indirilmesini sağlayan üç ayrı bankayla imzalanan protokollerle ilgili olarak AYTO Meclis toplantısında yapılan bilgilendirmenin ardından kamuoyuna bilgiler aktardı.
Ticaret odalarının kuruluş amaçları arasındaki en önemli hususun üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak olduğuna işaret eden AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, “Aydın Ticaret Odası Meclisi, Yönetim Kurulu ve Meslek Komiteleri yapmış oldukları çalışmalarında bu amaç için çaba göstermektedirler. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kredi kartı oldukça yaygın kullanılmaktadır. Küreselleşmenin yarattığı yoğun rekabet ortamı finans kesiminde daha da belirgin görülmektedir. Odamız bu rekabetten üyelerimize nasıl bir menfaat sağlayabiliriz konusunda yaptığı araştırmaların neticesinde kredi kartı piyasasının çok büyük bir kesimine hakim olan 3 ayrı banka ile peşin ve taksitli kredi kartı ile satışlarda komisyon indirimi konusunda protokol imzaladı. Bu konunun üyelerimize yeterince anlatılamadığı kanaatini taşıyorum. Zira 30 Nisan 2010 tarihli Meclis Toplantımızda Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Dokuzlu, bu konuya değinince meclis üyelerimizin bile yeterli bilgisinin olmadığını görünce bu bilgilendirme toplantısını yapmaya karar verdik. İşletmelerin cirosuna göre artan oranlı kazanç sağlayan bir uygulama olan bu konuda üyelerimiz kazanç sağlamaktadır. Türkiye"de bu konuda ilk protokolü yapan Oda biz olduğumuz için çok mutluyum” dedi.
Kredi kartlarının alışverişte yeni bir dönem açtığını savunan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da, kredi kartlı alışverişlerin ekonomik yaşama girmesinin ardından bir takım gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Kredi kartlarının başta kayıt dışılığı önlemek, sahibine ve iş yerini sahibine kolaylık sağlamak başta olmak üzere bir çok kolaylığı beraberinde getirdiğini kaydeden Dokuzlu, “Kredi kartları artık yaşamımızın bir parçası. Kartlar taksitli alışverişleri banka teminatı altına alarak işyeri sahiplerine de büyük bir kolaylık sağlıyor. Geçmiş dönemde kredi kartına komisyon ödememek için alışverişte kart kullanılmaması yönünde pazarlık yapan esnafımız şimdilerde birkaç tane bankaya ait pos makinesi işyerinde bulunduruyor. Aslında kredi kartıyla alışveriş çağdaşlığın bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
Yapılan protokolden AYTO üyesi 6 bin 700 işyerinin tamamının faydalanabileceğine dikkat çeken Dokuzlu, tüm üyelerin direk cebine girecek bir menfaat sağladığının altını çizerek; şunları söyledi: “AYTO olarak Türkiye"de bir ilke imza atarak üyelerimize kredi alma kolaylığı sağlayan bir protokol yerine pos makinelerinden alınan komisyon ücretini düşürmeye yönelik bir protokol imzaladık. Bu sayede üyelerimizin gerçekleştirdiği pos ve taksitli pos alışverişlerde alınan komisyon ücreti, bankanın diğer müşterinden aldığı komisyon oranlarının daha düşük seviyeye çekildi. Bu protokol her bir Oda üyemize en az 3- 50 bin TL arasında ek bir gelir sağladı. Yapılan bu anlaşma sayesinde 1 milyon TL ciro yapan bir işyerine 50 bin TL, 500 bin TL ciro yapan bir işyerine 25 bin TL ve 250 bin TL ciro yapan bir işyerine de 12 bin 500 TL gelir sağlanmış oldu. Odamız üyesi bize bir yılda 200 TL aidat ve karının binde 5"i olmak üzere en fazla 250 TL civarında bir ödeme yapar. Ama biz yaptığımız bu 3"lü protokolle üyemize bizde ödediğinin en az 10 katı kadar çok büyük bir kazanç sağladık. Bu protokollerden elde ailen kazanç üyelerimizin kasasına doğrudan giriyor. AYTO Meclisi ve Yönetim Kurulu olarak protokollerin daha iyi anlaşılması için oda üyelerimizin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini uygun gördük”