Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Çukurca saldırısı ve Van'da yaşanan deprem nedeniyle iptal edildi. Ankara'daki resmi kutlamalar iki sembolik törenle sınırlı kalacak.

Türkiye Cumhuriyet Bayramı’nı “buruk” kutluyor. Van’da yaşanan deprem felaketi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 88. yıldönümü bu yıla mahsus olmak üzere Türkiye genelinde tören geçişleri ve resepsiyonlar yapılmaksızın kutlanacak. Ankara’daki resmi kutlamalar iki sembolik törenle sınırlı kalacak. Bugün 62 yaşına basacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında saat 08.45’te Anıtkabir’i ziyaret edecek devlet erkanı, ardından TBMM’ye geçecek. 09.30’da başlayacak TBMM’deki tören kapsamında Gül burada devlet erkanı ve diplomatik misyon şeflerininin kutlamalarını kabul edecek. Meclis’teki törenle de Ankara’daki resmi kutlamalar tamamlanacak. Başbakanlık genelgesi doğrultusunda AKM’de tören geçişi yapılmayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül depremin ardından Köşk’te vereceği resepsiyonu da iptal ettiğini duyurmuştu.

Başbakan genelge yayımladı

Son MGK toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, bayram kutlamaları çerçevesinde sadece Anıtkabir ve TBMM’de törenlerin gerçekleştirilmesi, AKM tören alanındaki geçit töreninin ise bu yıla özgü olmak üzere iptal edilmesine karar verildi.

Üçlü zirvede alınan karar uyarınca Başbakanlık’ça hazırlanan genelge dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelgede “23 Ekim’de Van ve çevresinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul törenleri şeklinde icra edilmesinin; tören geçişi, resepsiyon gibi diğer kutlama faaliyetlerinin yapılmamasının uygun görüldüğü” kaydedildi.

Resepsiyon iptal edilmişti
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 2007, 2008, 2009 yıllarında iki resepsiyon veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen yıl gündüz devlet ricaline verilen eşsiz resepsiyonu kaldırdı, akşam eşli tek resepsiyon verdi. Bu yıl ise resepsiyon iptal edildi. 25 Ekim’de Çankaya Köşkü tarafından yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Cumhuriyet’in 88. yıldönümü vesilesiyle 29 Ekim Cumartesi günü verecekleri resepsiyon, Van’da meydana gelen deprem nedeniyle iptal edilmiştir” denildi. 17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminin ardından da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit 30 Ağustos Zafer Haftası törenlerini iptal etmişti. Ayrıca daha önce 11 asker ve bir korucunun şehit olduğu Çukurca’daki terörist saldırı nedeniyle 30 Ağustos resepsiyonu iptal edilmişti.

Bu yıl törenlerin yapılmama kararına tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yayımladığı 29 Ekim mesajında “Resepsiyonların iptalini anlayışla karşılarız ama resmi tören geçişlerini, okullarda Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek, Cumhuriyeti anlamamak demektir. Cumhuriyetin erdemlerini bilmemek demektir” dedi.

Her yer bayraklarla donatıldı
Bu yıl, Cumhuriyet’in 88. yıldönümünü ulusça buruk kutluyoruz. Hakkari’de yaşanan son terör saldırısı ve Van’daki deprem felaketi nedeniyle her yıl yapılan Cumhuriyet kutlamaları yurt genelinde iptal edildi. Acı günler yaşayan Türkiye’de vatandaşlar evlerini bayraklarla donattı.

1924... Pasinler
Cumhuriyetimizin birinci yılında, Erzurum 6.9 şiddetindeki depremle sarsılmıştı. Karadeniz’de bulunan Mustafa Kemal, geziyi yarıda kesip deprem bölgesine gitti. Hasar büyük, kış yakındı. Gazi yere çöktü, düşünceliydi. Kurduğu genç Cumhuriyet savaştan yeni çıkmıştı, yoksuldu. O sırada, bir köylünün sesi duyuldu. “Esef etmeyiniz Paşam. Hükümet-i Cumhuriyetimiz var olsun. Biz bu köyleri yaparız” dedi. Ve o köylü haklı çıktı. Onca yokluğa rağmen depremin yaraları 37 gün içinde sarıldı.