WikiLeaks Tunus"ta hükümeti düşürdü

WikiLeaks"in Tunus hükümeti hakkında yayınladığı yolsuzluk belgesi halkı sokağa döktü. Bir ay gösteri yapan halk 23 yıldır iktidarda olan başkan Bin Ali"ye boyun eğdirdi. Dün başkent kuşatılınca hükümet düştü. Abidin bir daha aday olmayacağını açıkladı.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus"ta bir aydır devam eden hükümet karşıtı protestolar dün hükümeti düşürdü ve 23 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali yönetimini sarstı. Wikileaks"in geçen ay yayımladığı 2008 tarihli belgede devlet başkanı ile eşinin mafya tarzı yolsuzluk ağı kurarak ülkenin tüm kaynaklarını ailece yağmaladıkları ve büyük bir servete sahip olduklarına dikkat çekiliyordu. ABD elçisinin yazdığı gizli belge, yüzde 14"lere varan işsizlik oranına sahip ülkede diplomalı işsizlerin isyan hareketini başlatan kıvılcım oldu. Facebook üzerinden örgütlenen işsiz gençlerin güney kentlerde başlattığı hükümet karşıtı gösteriler bir ay içinde ülke geneline yayıldı. Polisin sert müdahalesi yüzünden 67 kişi hayatını kaybetti.

2014 seçimlerine aday olmayacağım

Gece sokağa çıkma yasağı koyan, üniversite ve okulları tatil eden hükümet sonunda geri adım atmak zorunda kaldı. Daha önce göstericilerden “terörist” diye bahseden 74 yaşındaki Bin Ali ulusa sesleniş konuşmasında, “Sivil ölümlerden derin üzüntü duyuyorum. 2014 seçimlerine aday olmayacağım” dedi. Polise, eylemcilere karşı gerçek mermi kullanmama talimatı veren Tunus devlet başkanı, yolsuzluklar için komisyon, internetteki kısıtlamaların tamamen kaldırılması ve gıda fiyatlarında indirim sözü verdi.

Ancak bu açıklama bile protestoları dindirmedi. Sokağa çıkma yasağına rağmen binlerce gösterici sokaklara döküldü. Polisin gece açtığı ateş sonucunda 13 kişi öldü.

Başkentte tanklar da kurtaramadı

Göstericiler dün ülkenin en büyük tatil beldesi Hammamet"i savaş alanına çevirdi. Bin Ali ve alilesine ait olan lüks tatil konakları yağmalandı. Ardından binlerce kişi başkent Tunus sokaklarına döküldü. “Bin Ali"ye hayır” sloganları atan binlerce gösterici içişleri bakanlığına yürüdü. Ordudan takviye alan hükümet bakanlık önünde barikatlar kurdu, ana caddelere tanklar konuşlandırıldı ancak göstericilere engel olamadı. Bunun üzerine Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, hükümeti görevden alarak sıkıyönetim ilan etti. Tunus"taki ayaklanma Batılı ülkeleri de endişelendirdi. Amerika, Fransa, İsviçre ve Avusturya vatandaşlarını ülkeye gitmemeleri konusunda uyardı. Yabancı seyahat acentaları, ükede tatil yapan 3 bin 300 İngiliz ve 2 bin Alman turisti ek uçak seferleri koyarak tahliye etti.

23 YIL DEMİR YUMRUKLA YÖNETTİ

Kökenleri Kartaca Uygarlığına dayanan Tunus, 16"ıncı yüzyılda Osmanlı ve İspanya"nın Akdeniz"de hakimiyet mücadelesine sahne oldu. 1574"te Türkler"in eline geçti. 18"inci yüzyılda Osmanlı zayıflayınca Tunus, 78 yıl boyunca Fransız sömürgesi oldu. 1956"da bağımsız olan Tunus"un ilk lideri Habib Burgiba oldu. Burgiba, ölünceye kadar devlet başkanı seçilmesine rağmen General Zeynel Abidin bin Ali tarafından iktidardan indirildi. Bin Ali, 23 yıldır ülkeyi sıkı kontrol ve sansürle yönetti.

TELEKULAK ÜLKESİ

Afrika"nın St. Tropez"i olarak bilinen Tunus, başlıca geçim kaynağı olan turizmin yanı sıra, hurma, zeytinyağı ve şarap sektöründe de dünyada önemli bir yere sahip. Ancak işsizlik oranının yüzde 14"lere ulaştığı ülkede üniversite mezunlarının yarısından fazlası iş bulamıyor. Askeri darbeyle iktidara gelen Zeynelabidin Bin Ali siyasi rakiplerinin hepsini hapse atmasıyla ünlü ve ayrıca medya üzerinde çok sıkı bir kontrol uyguluyor. Fransız gazeteleri “sakıncalı” sayfaları koparıldıktan sonra dağıtılıyor. Yandaş medya sürekli Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesini övüyor. İnternet hükümet tarafından sansürleniyor. Polis ise sokaktaki herkesi dinliyor. Potansiyel muhalefet bu sayede daha fazla güçlenmeden sindiriliyor. Bin Ali son olarak 2009 yılında yapılan seçimlerde oyların yüzde 89.2"sini alarak yeniden başkan seçilmişti.
Vatan