Aydın Nevzat Biçer Parkı Nikah Salonunda düzenlenen senpozyuma, Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge, ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Eren, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Olgaç, İncirliova Ziraat Odası Meclis Başkanı Ahmet Sert, Deve Güreşleri Organizatörü Metin Çetin, sivil toplum örgütü temsilcileri, deve üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Düzenlenen sempozyuma, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yurtçu, ADÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murat Sarıerler, Doç. Dr. Kerem Ural, Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Çalışkan, Ankara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Zeynep Semen ve Araştırmacı-Yazar Sener Gülsöken konuşmacı olarak katıldı.
ADÜ Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge, deve güreşinin kayıtta bulunan ve belgeler çerçevesinde 200 yıllık bir geçmişi olduğu ve Sultan 2. Mahmut dönemine kadar dayanan bir gelenek olduğunu söyledi.
Belge, '' İzmir'den yola çıkan deve kervanları İncirliova'nın diğer adı o günkü ismi ile Karapınar da konaklıyorlar. Bu konaklama esnasında deve yavruların kendi aralarındaki oynaşmaları sahiplerinin dikkatini çekiyor. Bu zamanla deve güreşleri şekline dönüşüyor. Deve belli bir yaşa geldikten sonra güreş devesi olamıyor. Bunun eğitimi ve iç güdüsel olarak yavruluk dönemlerinde var olan birbirleri ile oynaşmaları sırasında diğerinden biraz üstün olma ve lider olma yada öncü olma dürtüsünden kaynaklanmaktadır. Bu liderin seçilmesiyle eğitim sonucunda güreş devesi olarak meydanlara çıkıyor. Deve güreşlerini biz folklorik, sosyal, ve kültürel yönü ile değerlendirerek ele alıyoruz '' diye konuştu.
Sempozyumun ardından güreş develerinin aksesuarlarını içeren sergi gezildi. 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg