6 gündem maddeli toplantıda, ek gündem maddeleriyle birlikte 10 madde görüşüldü. DSP"li Belediye Meclisi üyeleri Abdullah Gür ve Muşti Demiroğlu mazeret göstererek toplantıya
katılmadı.
Çarşamba ve Salı tekstil pazarlarında fakir ve özürlü kotası konması hakkındaki il maddede oy birliği ile yüzde 20 kota konması kararlaştırıldı. Gündemin ikinci maddesinde ise yasa gereği kadın erkek eşitliği ile ilgili komisyon kurulması oybirliği ile kabul edildi. Kadın erkek eşitliği komisyonuna ise Leziz Uyanık, Naile Göçen Çukurova ve Yusuf Emik oybirliği ile seçildi.
İmar plan tadilatları ile ilgili üçüncü maddede; imar komisyonu başkanı Leziz Uyanık 41 tane yeni müracaat olduğunu belirterek, yeni taleplerin görüşülmek üzere imar komisyonuna sevk edilmesini istediklerini söyledi. Yapılan oylamada imar tadilatları, DSP"li Yusuf Güneş, Behçet Alp, Faik Alp ve Mustafa Sarıoğlu"nun hayır oyuna karşılık 19 oyla imar komisyonuna havale edildi.
Gündemin dördüncü maddesinde yer alan ve yıllardır Kuşadası"nın kanayan yarası haline gelen Efes 2-3 Evlerinin imar sorunu görüşüldü. Efes 2-3 Evlerinin imar ihlalinin en belirgin örneği olduğunu belirten Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Efes 2-3 Evleri, yıllardır Kuşadası"nın kangrenlerinden biri. Diğer bir örnek ise Berberoğlu Sitesi. Biz bu imar sorunlarını çözme iddiasıyla göreve geldik. Bu iddialarımızın arkasındayız. En küçük düşünce değişikliğimiz yok. Artık hızla düğmeye basıp ilerlemeliyiz” dedi. Konuyla ilgili bilgi veren imar Komisyonu Başkanı Leziz Uyanık, Efes 2-3 Evleriyle ilgili halihazır haritaların tamamlandığını, ancak zemin etüd çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki süreçte yasal zorunlulukları tamlamak için meclis kararına ihtiyacımız var” dedi. Söz olan DSP"li Yusuf Güneş, çözüme yönelik adım atılmasını olumlu karşıladıklarını ve imar sorunlarının çalışma komisyonunda görüşülerek çözümüne katkı ve destek vereceklerini söyledi. Kuşadası"nda imar planında yıllardır birikmiş çok sorun olduğunu açıklayan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ise “Bunlar bizim kucağımızda bulduğumuz büyük bir bomba. Ama biz bu bombalardan rahatsız değiliz. İyi ki bu bombalar bizim kucağımızda. Başkasında olsa sorunlar çözülmezdi. DSP grubunun yaklaşımına gerçekten teşekkür ediyorum. Sorunlarını siyaset çözer. Farklı bakış açılarımız olacaktır. Muhalefet tabii ki görevini yapacak. Efes 2-3 örnek teşkil edecektir. Herkesin desteğini almak bizi mutlu eder” dedi. AKP grubu adına söz alan Tacettin Özden ise AKP olarak imar planı hassasiyetini inandıklarını ve sorunların ötelenmeden bir an önce çözülmesini istediklerini söyledi. Yapılan oylamada Efes 2-3 evlerinin imar sorunun çözülmesi için imar komisyonuna sevk edilmesi oy birliği ile kabul edildi.
Komisyonda bekleyen konular hakkındaki beşinci maddenin ilk bendinde imar plan tadilatları görüşüldü. Kuşadası Belediyesi"ne ait Kadınlar Denizi Mahallesi"ndeki Sealight Otel ile eski Fransız Tatil Köyü arasında kalan 37 dönümlük arazinin iki kat bitişik nizam konut olan imarı, turistik tesis olarak değiştirildi. Kuşadası ekonomisinin ana lokomotifinin turizm olduğunu açıklayan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, 2009"da yüzde 67 olan doluluk oranlarının etkin tanıtım çalışmaları nedeniyle bu yıl yüzde 95"e çıktığını söyledi. Kuşadası"nın nitelikli yatak ihtiyacı olduğunun altını çizen Başkan Altungün, “Yerel yönetimin nitelikli tesis ve yatak sayısını çoğaltma görevi var. O bölgeye nitelikli bir turistik tesisin olması Kuşadası"nın kalitesini artıracaktır” dedi. Dinlence ve eğlencenin bir arada olamayacağını açıklayan AKP Belediye Meclisi Üyesi Tacettin Özden de “Eğer bu arazi Kuşadası merkezinde olsaydı, turistik tesis yerine sosyal donatı alanları yapılabilirdi. Ama o noktada otelden başka bir şey yapılamaz” dedi. Konunun hukuk komisyonuna sevki için yapılan oylama 10 kabul oyuna karşı 14 oyla reddedildi, komisyon raporu ise 10 çekimser oya karşılık 14 oyla kabul edildi.
Beşinci maddenin ikinci bendinde ise 2011 mali yılı bütçe taslağı görüşüldü. Okunan bütçe taslağı ve 80 milyon liralık 2011 yılı bütçesi oybirliği ile kabul edildi. 2011 mali yılı Belediye gelir tarifelerinin belirlenmesi hakkındaki beşinci maddenin üçüncü bendinin görüşülmesi sırasında önce komisyon raporu okundu. Raporda yer alan 46,74, 35 inci maddenin tarife komisyonunda yeniden görüşülmesi oy birliği ile kabul edildi. Bu maddeler haricindeki tarife komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.
Kent Konseyi tarafından önerilen projeler ile ilgili beşinci maddenin dördüncü bendi ile zabıta yönetmeliği ile ilgili beşinci maddenin beşinci bendinde, yeniden değerlendirilmesi için komisyonların ek süre talebi oy birliği ile kabul edildi.
Daha sonra Kuşadası limanındaki yıkımla ilgili mahkeme kararlarının uygulanması hakkında bilgi verilmesi hakkındaki altıncı maddeye geçildi. Özelleştirildiği günden beri Türkiye kamuoyunun gündeminden düşmeyen liman içerisinde yapılan işyerleri sürekli gündemdeydi diyen Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, önce mahkeme kararlarını okudu, ardından ise “Yıkım günü alınan yürütmeyi durdurma kararına itiraz ettik” dedi. Liman konusundaki kırmızı çizgilerinin çok net olduğunu belirten Başkan Altungün, “Hukuku uygulama gibi bir görevimiz var. Balkon yıkımı ne kadar doğruysa, liman yıkımı da o kadar doğrudur. Kuşadası Belediyesi orada iradesini gösterdi. Liman yasallaşmadığı sürece mahkeme kararını uygulamak gibi bir görevimiz var. Yarın mahkemeye bizzat katılıp savunmamızı ben yapacağım ve mahkemenin kararını uygulayacağım” dedi. Yıkım olayının yerel yönetimin ne kadar sert olacağının bir tür örneği olduğunu vurgulayan Başkan Altungün, “O gün orada, Kuşadası halkının tam desteği vardı. Mahkeme karar verdiği anda işyerlerini yıkacağız. Ancak terminal binasını yıkmak gibi bireysel bir düşüncem yok. Bu bir suçsa, Belediye Başkanı olarak ben o suçu işleyeceğim” diye konuştu.
Daha sonra ön izin süresi hakkındaki yedinci madde görüşüldü. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Turizm Bakanlığının talebi üzerine günübirlik tesis olarak görünen taşınmazın ön izin belgesinin yatırılması için dört ay ön izin süresi verilip, bin 592 ön izin bedeli ödenmesine ilişkin karar oy birliği ile kabul edildi.
Fuarlara katılım ile ilgili sekizinci maddenin görüşülmesine turizm komisyonu raporunun okunmasıyla başlandı. Resmi işlemlerin yapılabilmesi için komisyon raporu oylandı ve oy birliği ile kabul edildi. Gündemin dokuzuncu maddesinde ise Londra turizm fuarına katılacaklar belirlendi. Buna göre Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ile Belediye Meclisi Üyesi ve Turizm Komisyonu Başkanı Murat Saraç, Kültür ve Sosyal işler Müdürü Erdoğan Uyan ile Şehir Plancısı Abdullah Caymaz"ın Londra Turizm fuarına katılması 1 çekimser oya karşılık 22 oyla kabul edildi.
Gündemin onuncu ve son maddesinde ise DSP grubunun sözleşmeli personelle ilgili soru önergesi görüşüldü. Daha önce sözleşmeleri feshedilen ancak mahkeme kararıyla dönen 5 personelin durumu hakkında açıklama yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Söz konusu 5 personel, mahkeme kararı ile tekrar işlere başladılar. Fakat ön sözleşme yenilenmedi ve yenilenmeyecek” dedi.