Ünlü fotoğraf sanatçılarının konuk olarak katıldığı etkinliğin ilk iki gününde üç ayrı atölye çalışması ve bir panel yapılırken, ödüllü fotoğraf yarışmasına katılmak amacıyla Kuşadası’na gelen üç yüze yakın görüntü avcısı da en güzel fotoğrafı çekebilmek için gece gündüz deklanşöre basıyor.
Türkiye'nin dört bir köşesinden yüzlerce fotoğraf severin akınına uğrayan Kuşadası, fotoğraf sanatının ünlü isimlerini de konuk ediyor. Türk fotoğrafının en önemli isimleri fotoğraf severler için eğitim seminerleri veriyor, panellerde konuşuyor. Etkinlik programı uyarınca ikinci gün atölye çalışması ile başladı. Kütüphane Salonunda fotoğraf severlerle bir araya gelen Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Serkan Bakır, “İnsanı fotoğraflamak” konulu bir seminer verdi ve söyleşi yaptı. Amerika’dan Afganistan’a kadar pek çok ülkede çektiği insan fotoğraflarının barkovizyondaki görüntüsü eşliğinde fotoğrafçılara püf noktaları veren Ömer Serkan Bakır’ın konuşması büyük beğeni topladı.
2. Kuşadası Fotoğraf Günleri yine Kütüphane Salonu’nda düzenlenen “Fotoğraf ve Medya” konulu panel ile devam etti. Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Sel ile Gazeteci ve Fotoğrafçı Tahir Özgür’ün konuşmacı olarak katıldığı paneli, Kuşadası Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Başkanı Bayram Yılmaz yönetti. Uzun yıllar Moskova ve Paris’te fotoğrafçılığın yanı sıra fotoğraf ajanslarında yöneticilik yapan Ahmet Sel, haber fotoğrafçılığının dünyada geldiği noktayı özetleyerek, Türkiye’de sistemin diğer ülkelerden çok farklı işlediğini ve telif hakları sorununun bir türlü çözülemediğini söyledi. Türkiye’de fotoğrafa önem verilmeyen yıllardan bugüne gelindiğini ifade eden Tahir Özgür ise “Gerçekten eskiden fotoğraftan çok haber metni önemliydi. Ben 25 yıl önce ‘niye fotoğrafı beş sütun kullandın’ diye fırça atan editörlerle çalışmıştım. Şimdi durum değişti. Fotoğrafa da en az yazı kadar önem veriliyor. Ama yine de bir tuhaflık var. Şimdi de foto muhabirine önem verilmiyor. Bunun düzelmesi lazım” dedi.
Öte yandan ilki geçen yıl düzenlenen ve büyük ilgi gören Kuşadası Fotoğraf Günleri ve Fotomaratonu’nda birinciye 2 bin, ikinciye bin, üçüncüye yedi yüz elli lira, ayrıca üç ayrı mansiyon ödülü içinde beşer yüz lira ödül verilecek. Büyük ilgi gören fotomaratonun juri üyeleri ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Oktay Çolak, Fotoğraf Dergisi Yayın Yönetmeni Ömer Serkan Bakır, gazeteci ve fotoğrafçı Tahir Özgür, Kuşadası Belediyesi Meclis Üyesi ve Kültür-Turizm Komisyonu Başkanı Murat Saraç ile Kuşadası Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KUFSAD) Başkanı Bayram Yılmaz’dan oluşuyor.