Muhabirlerin yasadışı dinleme yaparak haber ürettiği ortaya çıkmıştı.
 
İngiltere’de patlak veren telekulak skandalı, pazar günleri yayınlanan ve 2.6 milyonluk tirajıyla ülkenin en çok satan gazetesi olan News Of The World’ün sonunu getirdi. Yaptığı ‘zarflama’ haberlerle büyük ses getiren gazetenin pazar günü son kez yayınlanacağı açıklandı. 1843’ten beri yayınlanan gazete ünlü medya patronu Rupert Murdoch’ın “News Corporation” adlı şirketine bağlıydı. Murdoch’un oğlu James Murdoch, “Gazetenin saygınlığını korumak adına önemli adımlar atma kararı aldık. Bu iddialar doğruysa insanlık dışıdır ve şirketimizde böyle bir şeye yer yoktur” dedi. Gazetenin son sayısında ilanların yer almayacağı açıklanırken, karar basın dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. News of the World gazetesi, The Sun gazetesinin pazar versiyonu olarak yayınlanıyordu. Ancak şirket, The Sun’ın yedi gün yayınlanacağına ilişkin iddiaları reddetti.
 
4 bin kişiyi dinlemişler
 
Gazetenin siyaset ve şöhret dünyasından ünlü kişilerin telefonlarını dinlediği iddiaları daha önce gündeme gelmişti. Bu iddialara önceki gün cinayet ve Londra’da 7 Temmuz’daki bombalı saldırı kurbanlarının ve yakınlarının telefonlarının da dinlendiği suçlaması eklendi. Daily Telegraph gazetesinin son iddiasına göre gazete adına çalıştığı söylenen özel dedektif Glenn Mulcaire’in dosyaları arasında, Irak ve Afganistan’da ölen askerlerin yakınlarına ait telefonları da ele geçirildi. Gazetenin toplam 4 bin kişiyi dinlediği tehmin ediliyor.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron’un önceki gün ‘telekulak’ skandalına ilişkin derhal bağımsız soruşturma başlatacağını açıklamıştı. İddiaların odağındaki dönemde News of the World genel yayın yönetmeni olan Andy Coulson’ın bunu takiben Başbakan David Cameron’a, bu yıl başlarındaki istifasına değin, özel danışmanlık yapmış olması tartışmaya siyasi bir boyut ekliyor.
 
5 gazeteci yakalanacak
 
Skandal “News Corporation”ı da sarsmaya başlamıştı. Şirket, İngiltere’de The Sun, The News of the World, The Times gazeteleri ile Sky kanalının yüzde 39’unun sahibi. Şirketin bu olayla ilgili olarak açılan davalarda ödeyeceği tazminatın 200 milyon doları bulabileceği belirtiliyor. Ayrıca şirketin telefon dinlemeleri için polis teşkilatındaki görevlileri 20 ila 30 bin sterlin arasında bir rüşvet verdiği iddiaları var. Şirkete bağlı gazetelerde çalışan 5 kişi hakkında acil yakalama emri çıkarıldı. Skandalın ardından şirketin hisseleri yüzde 5 düşerken, Murdoch’ın tamamını almak istediği İngiltere’deki dijital uydu kanalı BSkyB’nin satışı da ertelendi. Aralarında Ford, Virgin, Halifax, Mitsubishi gibi önemli markaların bulunduğu birçok şirket, şirkete bağlı basın organlarına ilan vermeyeceklerini açıkladı.
 
SKANDAL PATLATAN ZARFÇI GAZETE BASININ GÖZDESİYDİ
 
1843’te kurulan News of the World, medya imparatoru Rupert Murdoch tarafından 1969’da satın alındı. Gazete, özellikle ünlülere zarf atarak yaptığı haberlerle büyük sükse yapmıştı.
 
Prens Harry’nin 2002’de 15 yaşındayken alkol ve sigara içtiğini okuyucularıyla paylaşan NOTW, 2010’da bilardo oyuncusu Higgins’in ve Pakistan kriket takımının rüşvet aldığını ortaya çıkarmıştı. Editör olarak çalışan Mazher Mahmood ise gazetenin en çok öne çıkan figürü olarak dikkat çekiyordu. Mahmood, York Düşesi Sarah Ferguson’a rüşvet vermiş ve bunu fotoğraflayarak ülke gündemine oturmuştu. Pazar günleri yayınlanan NOTW’ün tirajı 2.6 milyondu.
 
vatan