Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Dinçer Bilgin, sağlık açısından cep telefonlarının baz istasyonlarından daha tehlikeli olduğunu söyledi.

"TOPLUM YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMİYOR"
Bilgin, Aydın Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında, cep telefonu ve baz istasyonlarının yaygınlaşmaya başladığı 2000'li yıllardan bu yana bu teknolojinin sağlığa etkileri hakkında toplumun yeterince bilgilendirilmediğini söyledi.

Dünyada 5 milyar civarında cep telefonu abonesi bulunduğunu belirten Bilgin, şöyle konuştu:

"CEP TELEFONLARI SINIRLAMA OLMADAN HER YERE RAHATÇA GİRİYOR"
''Cep telefonu baz istasyonlarından daha tehlikelidir. Baz istasyonu etkisinden daha kuvvetli bir mikrodalga radyasyonu yayan cep telefonları, ilkokullara, doğum evlerine, hastane odalarına sınırlamaya maruz kalmadan rahatça girebilmektedir.

Evinin karşısında veya yanında haklı sebeplerden dolayı baz istasyonu istemeyenlerin, baz istasyonundan çok daha fazla elektromanyetik alan yayan cep telefonunun seçimi ve kullanımında da biraz daha dikkatli olması gerekli.''

"15 YAŞINDAN KÜÇÜKLER CEP TELEFONU KULLANMAMALI"
Bilgin, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) önerdiği tedbirlerin alınılması durumunda cep telefonu kullanırken maruz kalınan radyasyonun azalacağını belirterek, bu tedbirleri şöyle sıraladı:

''Telefon kullanımını sınırlayın. Kulaklık kullanın veya telefonu vücudunuzdan 20-30 santimetre uzakta tutun.

Cep telefonunu vücudunuzun üstünde taşımayın. Cep telefonu ile diğer insanlardan en az 1 metre uzakta konuşun (pasif etkiyi önlemek için).

İlköğretim öğrencileri (15 yaşından küçükler) cep telefonu kullanmamalıdır.

Yaşlıların, hamilelerin ve sağlık durumu zayıf olanların (örneğin radyoterapi uygulananlar) cep telefonu kullanmamaları teşvik edilmelidir.

Cep telefonunu asansör, yer altı metro istasyonu, bodrum gibi yerlerde kullanılmamalı (alıcı ve verici sinyalin kuvveti haberleşmeyi sağlamak için normal ortama göre daha fazla olur, daha fazla şiddette radyasyona maruz kalınır.)

Hareket eden araç içinde cep telefonu kullanmayınız çünkü hareket halindeyken birden fazla baz istasyonu ile iletişim kuracağı için maksimum sinyal kuvveti gerekir.

Cep telefonu yatarken başucunuza koymayın.

Olası en düşük özgül soğrulma değeri (SAR) olan cep telefonları alınmalıdır. Ayrıca dış anteni olan cep telefonları tercih edilmelidir.

KÜPE, HIZMA, GÖZLÜK RADYASYONU ARTIRIR
Cep telefonu kullananların başının içinde veya dışında metal bir cisim (diş köprüleri, metal plakalar, klips, hızma, küpe, metal çerçeve gözlük) bulunmamalıdır. Bu cihazların bulunmasıyla yansıma, amplifikasyon, rezonans gibi fenomenlerle maruz kalınan radyasyon artmaktadır.

Kendinizi iyonize olmayan radyasyondan korumak için koruyucu cisimler kullanın. Örneğin metal cep telefonu taşıma kılıfı, radyasyonu önleyici kumaş veya perde, radyasyonu önleyici boya gibi.

Radyasyon yaymayan sabit hatları kullanmayı tercih edin. Cep telefonlarını sadece amaçları doğrultusunda haberleşmek için kullanın.''