Yerel saatle dün sabah 09.30'da başlayan dava öncesi polis mahkeme binasının etrafında geniş güvenlik önlemleri aldı.
 
Duruşma devam ederken mahkeme binasının önünde toplanan 50 kadar Roj TV yanlısı açılan kapatma davasını protesto etti. İlk duruşmada, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Ahmet Berki Dibek, Büyükerlçilik hukuk müşaviri Cem Baş ile bağımsız milletvekillerinden Nazif Gür, Ayla Akat Ata ve Nursel Aydoğan da hazır bulundu.
 
Nazmi Gür duruşma öncesinde yaptığı açıklamada Roj TV'nin Kürtlerin sesi olduğunu savunarak, davanın Türkiye – ABD ve Danimarka üçgeninde varılan işbirliği sonucu açıldığını iddia etti. "Danimarka'da hakimler var." diyen Gür, Türkiye'de bu tür davalara alışkın olduklarını söyledi. Roj TV'ye destek için gelenler arasında İsveç Sol Parti milletvekili Hans Linde de vardı.
 
"SAVCI VE POLİS, TÜRK TARAFINDAN HEDİYE ALDI" İDDİASI
 
Mahkeme salonuna bavullar dolusu dosyalarla gelen Roj TV avukatı Björn Elmquist, iddia makamında oturan Başsavcı Yardımcısı Anders Riisager ve Kopenhag Emniyeti'nden Jakob Bush Jebsen'in delil toplama sürecinde objektif davranmadığını belirterek, iddia makamında Başsavcı Lise Lotte-Nilas'ın oturması gerektiğini söyledi.
 
Björn Elmquist, Riisager ve Jebsen'in defalarca Türkiye'ye gittiğini, Türk yetkililerle görüştüğünü belirterek, savcı ve polisin Türk tarafından hediyeler aldığını dolayısıyla güvenirliğini kaybettiğini söyledi.
 
"AVUKAT ŞOV YAPIYOR" TEPKİSİ
 
Başsavcı yardımcısı Riisager ise avukat Elmquist'in 'şov yaptığını' belirterek, "Biz elbette Türkiye'ye gidip, delil toplayacağız, görüşmeler yapacağız. Türkiye, davacıdır. Yaptığımız tüm görüşmeler açıktan yapılmıştır ve görüşmelerimiz hakkında avukattın elinde detaylı bilgilerin bulunması da bunun delilidir. Keza bu konu daha önce mecliste gündeme getirilmiş ve gerekli açıklamalar yapılmıştır." dedi.
 
Avukat Elmquist, iddia makamında oturan Riisager ve Jebsen'in çekilmesini ve adı geçen isimlerin tanık olarak dinlenmesini istedi. Roj TV davasını daha başlamadan düşürecek olan bu isteği değerlendirmeye almak için duruşmaya kısa bir süre ara veren mahkeme heyeti, avukat Elmquist'in talebinin reddetmesiyle duruşma başladı.
 
DURUŞMAYI BÜYÜKELÇİ DİBEK DE TAKİP ETTİ
 
Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde görülen davayı Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek ve Muavin Konsolos Cem Sinan Baş da takip etti. Türkiye ile Danimarka ilişkilerinde krizin sebebi olan Roj TV'ye açılan kapatma davasını beklediği gibi medya ordusu akınına uğramadı.
 
Uluslararası basından sadece AP muhabirinin geldiği duruşma salonunda Danimarka ve Türk basın mensupları yer aldı. Mahkeme salonuna alınanlar sıkı bir güvenlik önleminden geçirildi.
 
ROJ-PKK BAĞLANTISINI GÖSTEREN 15 SAATLİK GÖRÜNTÜ İZLETİLECEK
 
Roj TV ile terör örgütü PKK arasındaki bağlantılara dikkat çeken savcı ellerinde Roj TV ile PKK arasındaki bağlantıyı gösteren 15 saatlik video kaydı bulunduğunu söyledi. Söz konusu kayıtların bir kısmını mahkeme heyetiyle paylaşan savcı, ROJ TV'nin teröre yardım ve yataklık yaptığını, elindeki olanakları terör örgütünün hizmetine sunarak halkı birbirine karşı kışkırttığını, terör eylemlerini övüp halkı terör eylemi gerçekleştirmeye teşvik ettiğini ve gençleri terör örgütüne katılmaya teşvik edici yayınlar yaptığını vurguladı.
 
Savcı ayrıca iddianame ile ilgili mütalaasında bu davanın ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü yada Türkiye'de Kürtlere uygulanan muamele ilgili ilgili olmadığını açılan davanın bir 'terör davası' olduğunu vurguladı.
 
Roj TV avukatı ile savcı arasında sık sık tartışma yaşandı.
 
KARAR 9 KASIMDA AÇIKLANACAK
 
Bugün ilk duruşması yapılan Roj TV'nin kapatma davasında önümüzdeki günlerde 25 duruşma daha yapılacak. Kararın ise ekstra bir durum olmaması halinde 9 Kasım günü açıklanması bekleniyor.