İşkence dosyalarını suç mahalline gönderen Başsavcılık, devletin işkence suçlarını soruşturmada pozitif yükümlü olduğunu belirterek işkence suçlarında zaman aşımı ve afişlemediğini belirtti. Başsavcılık çarpıcı şekilde 12 Eylül'ün insanları cezaevlerinde köleleştirdiğine vurgu yaptı. 

İNSANLIK SUÇUDUR 

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin yürüttüğü 12 Eylül soruşturmasında işkence dosyalarıyla ilgili görevsizlik kararı verildi. Görevsizlik kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararlara atıf yapan savcı Bilgili, işkence ve kötü muamele oluşturan eylemlerin işlendiği durumlarda soruşturmanın yapılarak sorumluların cezalandırılması hususunda devletlerin pozitif yükümlü olduğunu bildirdi. İşkence yapanların af ve zaman aşımından yararlandırılmaması gerektiği belirtilen kararda bu yönde verilmiş mahkeme kararları örnek gösterildi. İşkence ve kötü muamele eylemleri ile yaşam hakkının ihlaline yönelik suçların CMK'nın 250'nci maddesi kapsamına girmediği belirtilirken bu sebeple görevsizlik kararı verildiği belirtildi.

400 SUÇ DOSYASI 41 İLE GÖNDERİLDİ

12 Eylül askeri darbesini soruşturan savcı Bilgili işkence soruşturmalarının olayın gerçekleştiği yer savcılıklarınca yürütülmesi gerektiği yönünde 40 sayfalık bir görevsizlik kararı da hazırladı. Bilgili, 12 eylül kararlarını uygulayanlara, "İşkenceleriniz sorgu yöntemi olmuştu" hatırlatması yaparken başta Diyarbakır ve Mamak Cezaevleri olmak üzere Türkiye genelinde yapılan işkencelerle ilgili soruşturma bundan böyle işkencelerin yapıldığı mahalde soruşturulacak. Bu kapsamda Bilgili, 400 işkence dosyasını UYAP üzerinden 41 ile ulaştırdı. 

KÖLE VURGUSU 

Savcı Bilgili'nin hazırladığı gerekçeli kararda ise dikkat çeken vurgulamalar yapıldı. Bilgili TCK ve AHİM sözleşmesine atıf yaparak, " 'Kasten öldürme, yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarının bir plan doğrultusunda, sistemli olarak işlemek" insanlığa karşı suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçlardan dolayı zaman aşımı ve af söz konusu olamaz" dedi. Bilgili, bu gibi durumlarda etkili bir soruşturma yürüterek sorumluların tespit edilip cezalandırılmasında devletin pozitif yükümlü olduğu hatırlattı. 

İŞKENCEYE İLK SORUŞTURMA

Başsavcılık, "Ali Ekber Yürek'in 12 Eylül döneminde gözaltına alınarak, öldürülmesine" ilişkin soruşturma dosyasını, Afşin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.  Müşteki Mehmet Yürek, Ankara'ya gönderilmek üzere Tunceli Cumhuriyet Savcılığına verdiği suç duyurusu dilekçesinde, kardeşi Ali Ekber Yürek'in 12 Eylül askeri darbesi sırasında gözaltına alındığını ve Kahramanmaraş Elbistan Bölge Yatılı Okulu'nda işkence sonucu öldürüldüğünü söylemişti. Afşin Başsavcılığının ise bu gelişme üzerine soruşturma başlattığı öğrenildi.

HABER: GÖKHAN ÖZDAĞ-BUGÜN GAZETESİ