İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), yeni sezonu bugün Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon"da vereceği konserle açacak.
Şef Alexander Rahbari yönetimindeki İDSO ile Gökçen Koray yönetimindeki koro, dünyaca ünlü iki Fin ses sanatçısına; soprano Paivi Nisula"ya ve bariton Sauli Tiilikainen"e eşlik edecek. Konserde çağımızın en önemli bestecileri arasında sayılan ve ulusal Fin müziğinin kurucusu olarak tanınan Jean Sibelius"un senfonik şiiri “Kullervo”, İstanbul"da ilk kez seslendirilecek. Konserin ve 2007 - 2008 sezonunun tanıtım toplantısı, önceki gün İDSO Genel Müdürü Gülten Çapan, Müdür Yardımcısı, Program Menajeri Alp Altıner ile Fin sanatçılar soprano Paivi Nisula ve bariton Sauli Tiilikainen"in katılımıyla AKM"de yapıldı.


Arçelik destek veriyor
Sibelius"un 50. ölüm yıldönümü nedeniyle dünya çapında düzenlenen etkinliklerin bir halkası olan açılış konseri, İstanbul"un bu yapıtla, bestelenişinin üzerinden 115 yıl geçtikten sonra ilk kez buluşmasını sağlayacak. Konser, İstanbul"un Finlandiya Fahri Konsolosu Mustafa Koç ve Arçelik"in desteğiyle gerçekleşiyor. Sibelius"un 1892 yılında 26 yaşındayken Finlandiya"nın ünlü destanı “Kalevala”dan esinlenerek bestelediği “Kullervo Senfonisi”, yalnızca Finlandiya"da değil tüm Avrupa"da yankı uyandırmıştı.
Toplantı sonrasında görüştüğümüz Paivi Nisula, konserle ilgili olarak şunları söylüyor: “Provalar çok iyi gitti. Fince ve Türkçenin benzerliğinden ötürü koronun işi çok zor olmayacak diye düşünüyoruz. Eseri yıllardır yurtdışında seslendiriyoruz ama burada ilk oluşu bizim için de özel bir duygu.”
Sauli Tiilikainen ise dil konusunda şöyle konuşuyor: “İDSO bu eseri seslendiren ilk Türk orkestrası. 'Kullervo Senfonisi"nin çalınması da söylenmesi de zordur. Ama orkestranın bu işin altından başarıyla kalktığını düşünüyorum. Fince ve Türkçe, sesler açısından çok benziyor. Burada gördüğüm kadarıyla Türk erkekleri kalın ve güçlü seslere sahip. Tamamen erkeklerden oluşan koronun iyi bir iş ortaya koyacağını düşünüyorum. 'Kullervo..." artık dünyada daha fazla çalınmaya başlandı.

Yeni sezonda neler var?

İDSO Müdürü Gülten Çapan, yeni sezon için şunları söyledi:
“İDSO, 2007-2008 sezonunda Brahms"tan Rey"e, Carl Orff"tan Şostakoviç"e ve Çaykovski"den Bruckner"e kadar pek çok tanınmış bestecinin yapıtlarını seslendirecek. 26-27 Ekim"de Sevin ve Mükerrem Berk anısına Cumhuriyet Konseri"ni gerçekleştireceğiz. 2- 3 Kasım tarihlerindeki 'Alla Turca" başlıklı konserimizde solistimiz Burhan Öçal olacak. 9 ve 10 Kasım"daki Atatürk konserimizi ise Mark Kadin yönetecek. Bu yıl müzikseverler biletlerini sadece AKM gişelerinden değil, www.mybilet.com adresinden de edinebilecekler.” Ayrıntılı bilgi için: www.idso.gov.tr