Kuşadası Barlar Sokağı ve Kaleiçi bölgesinde dövme yapan 11 işyeri belediye zabıtası, polis ve ilçe Sağlık Grup başkanlığı görevlilerince oluşturulan bir komisyonun operasyonuyla kapatıldı. İşyerleri hakkında düzenlenen tutanaklarda kapatmaya gerekçe olarak ise, ruhsatlarında el sanatları denmesine rağmen dövme yapıldığı tespit edilmesi gösterildi.
İşyerlerinin Aydın'a yeni atanan Vali Hüseyin Avni Coş'un talimatıyla kapatıldığını öne süren dövmeciler, "Vali Çoş'un talimatıyla geçen Perşembe saat 22.00 sıralarında polis, zabıta ve sağlık görevlisi gelip işyerlerimizi tek tek tutanakla kapattı. Hepimiz yıllardır aynı hizmeti veriyoruz. Vergimizi ödüyoruz. Ruhsat başvurusu yaptığımız yıllarda yönetmeliklerde 'Dövmeci' gibi bir iş kolu olmadığı gerekçe gösterilerek kimimize hediyelik, kimimize el sanatları adı altında ruhsat verildi. Olsa zaten dövmeci diye ruhsat alırdık. Doktor nezaretinde yapılmasına izin vereceklerini söylediler. Doktor bulduk. Bu kez dövmeyi bizzat doktorun yapması gerektiğini söylediler. Hangi doktor yıllarca okuduktan sonra gelip dövmecilik yapar? Kaldı ki biz deri altına uygulama yapmıyoruz, derinin üzerinde çalışıyoruz. Kaldı ki eğer bu gerekçelerle kapatılacaksak bile sezon öncesi bu bize bildirilmeliydi. Sezonun tam ortasında kapatılmanın mantığını anlayamıyoruz" diyerek uygulamayı eleştirdi.
Yasalara uygun ticaret yapanların başlarının tacı olduğunu söyleyen Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise insan sağlığıyla oynanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Dövmeyle vücuda müdahale edildiği için mesleki eğitim gerektiğini belirten Vali Coş, "Kanunun düzenlediği hususları hiç kimse değiştiremez. Berberler nasıl ustalık belgesi alıyorsa, dövmeciler de belgelerini almalı. Gerekli kurstan geçmeleri gerekli. Kullanılan aletlerin steril olması gerekmekte. Ve bu kişilerin güvenilir olmaları gerekir, çünkü mahrem yerlere dövme yapıyor. Ayrıca kim dükkan sahibi, kim çalışan bu bile belli değil. Dükkan sahibi yerine kim olduğu belli olmayan değişik kişiler bulunuyor. Oralarda bir hukuksuzluk var. En güzel dövmeci Kuşadası'nda olsun isteriz. İşini iyi yapana destek oluruz. Kurallara uyana saygımız sevgimiz sonsuz. Kimsenin ekmeğine mani olmak düşüncesinde değiliz" dedi. Herkesin yasalara uygun olarak hareket etmesi gerektiğini belirten Vali Coş, dövmecilere karşı önyargılı olmadıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Dövme bile bir doktor kontrolünde olmalıdır. Yasa olarak enjektörü eczaneci bile yapmıyor. Ama dövmeciler, insan vücudunun her yerini deliyorlar. Sağlık bakımından zararlı bir durumla karşı karşıya gelmeyelim. Hepatip B ve AIDS tehlikesi var, bu durum şansa bırakılamaz. Dövme yaptıracak kişi serbestçe faaliyet göstereni görünce güvenerek 'Buranın yetkilileri var, izinlidir' düşüncesiyle yaptırıyor. Bu memlekette fuhuş için bile yasal çerçevede açılan yerler var. Bir doktor bile herhangi bir yerde
ameliyat yapamaz, yeterli aleti olan, ruhsatlı bir muayenehanede yapar. Yaklaşım tarzımız, hep zaman yasal sınırlarda kalalım. Tutuculuk içerisinde de değiliz."