Emekli Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, Türkiye'de 11 devletin telefon dinlemesi yaptığını ileri sürdü. Karamürsel'deki Signet'in de diplomatlarımızı dinlediğini iddia etti.


Teknolojinin sınırlanamadığı çağımızda “telefon dinleme ve elektronik izlemelerin” ülke güvenliği üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğu bildirildi.
Emekli Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, Türkiye'de telefonları gizlice dinlenen ünlülerle ilgili kaleme aldığı ve Çağın Polisi dergisinde yayımlanan incelemesinde, teknik dinleme ve takip konusunda acilen bir yasa çıkarılması gerektiğini belirtti.

Dinleme konusunda uzman olan Yiğit, Türkiye'de son yıllarda medyaya yansıyan telekulak mağdurlarından ismi ilk akla gelenlerin, 'Bülent Ecevit, Tansu Çiller, Doğan Güreş, Eraslan Özkaya ve Osman Paksüt” olduğunu anımsattı.

YASA ÇIKARILMALI

Şu anda Türkiye'de 11 ayrı devletin dinleme yaptığına dikkat çeken Yiğit, “Yasa dışı olarak telefon dinlenmesi veya elektronik izlemenin saptanması halindeki eylem, insan haklarının ihlalidir. Toplumun sert tepkisiyle karşılaşması kaçınılmazdır” dedi.

Yiğit, uzaya değişik ülkelerin yerleştirdikleri uyduların dünyadaki tüm iletişim uygulamalarına değişik bir boyut getirdiğini anlattı. Bu uygulamaların yasal ve yasa dışı durumlara göre değişik açılardan değerlendirildiğini belirten Yiğit, şunları bildirdi: “Telefonların dinlenmesi Türk kamuoyunda açıkça tartışılmaya başlanmıştır. Konu bazı milletvekilleri tarafından TBMM gündemine getirilerek yeni bir boyut kazanmıştır.

Bugün Türkiye'de onbir devlet kuruluşunun telefon dinlemesi yaptığı savunulmaktadır. Konunun CMK'daki bir madde ile ihtiyaca cevap verebileceğini düşünmek çok yanlıştır. Onun için yasa çıkarılmalıdır. Bu yasa: 'Kimin, kimi, kim için' dinleyip izlediğine cevap vermelidir.”


Biri bizi izliyor

Yiğit, her türlü eylemin olağan sayıldığı soğuk savaş döneminde Türkiye'nin ABD NSA Örgütü'nün Signet ağı içine alındığını kaydetti. Amerika'nın Signet projesine ilişkin olarak 1957 yılında Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde Sovyet Rusya'yı hedefleyen güçlü bir dinleme ve izleme istasyonu kurduğuna dikkat çeken Yiğit, şu bilgileri verdi: “Bu istasyon Rusya'nın uzaya adam gönderme projesini yakından dinleyip izlemekteydi. Ancak NSA'nın Signet ağı Türk diplomatları da dinlemekteydi'.


Gagarin'i uzayda dinlediler

Mustafa Yiğit, SSCB'nin 12 Nisan 1961 günü uzaya insan yolladığını belirterek, 'Fakat bu ABD için sürpriz değildi. Çünkü, Karamürsel'deki Signet kulaklığı astronot Yuri Gagarin'in merkeziyle yaptığı konuşmaları bile ABD'ye iletti” dedi.