6 ildeki operasyonlarda gözaltı sayısı 37'yi buldu. 9 muvazzaf subay da emniyete götürülürken bir subayın evinde bombalar çıktı..

Ergenekon Terör Örgütü'ne yönelik dün sabah 10'uncu dalga operasyonu yapıldı. 6 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda Yazar Prof. Yalçın Küçük, eski Özel Hareket Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, yeğeni Erdal Şahin, Eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, MGK eski Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, Eski Harp Akademileri Komutanı emekli orgeneral Kemal Yavuz, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan'ın da aralarında bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. 19 aydır süren Ergenekon soruşturması kapsamında bir ilke de imza atıldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Şırnak, Kastamonu, Koceli'nde bir yarbay, 4 albay, bir yüzbaşı, 2 binbaşı, bir üsteğmen olmak üzere 9 subay gözaltına alındı. Haziran 2007'de İstanbul Ümraniye'de bir gecekondunun çatısında 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan ve daha sonra İstanbul'da Türkiye'nin en büyük davalarından biri olarak mahkemeye taşınan Ergenekon soruşturması, 28 Şubat döneminin önemli isimlerine yapılan 10. dalga operasyonuyla gündeme bomba gibi düştü.

GENELKURMAY'A BİLDİRİLDİ
Arama ve gözaltı emrini içeren mahkeme kararı sabah erken saatlerde Genelkurmay Başkanlığı ve Merkez Komutanlığı'na bildirildi. Savcılık emrini alan İstanbul polisi de Ankara Emniyeti Terörle Mücadele ekipleri ile birlikte çalıştı. Operasyona katılacak polislerden, bilgi verilmeden dün sabah 06:00'da görevlerinin başında olmaları istendi. Sabahın erken saatlerinde terörle mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlara, olay yeri inceleme ve bilgi işlem uzmanları ile ve sağlık personeli de katıldı. İşte operasyonlar sırasında yaşananlar:
* Prof. Yalçın Küçük: Evine ilk operasyon yapılan isim, aykırı fikir ve çıkışlarıyla bilinen yazar Prof. Yalçın Küçük'tü. Küçük'ün evine polis saat 06.50'de geldi. 12 polis, 5 saat süreyle evde arama yaptı. Arama sırasında Yalçın Küçük'ün moralli olduğu ve polislere "yardımcı" olduğu belirtildi. Arama sonucunda Yalçın Küçük'ün bilgisayarındaki tüm bilgiler kopyalandı. Polis, CD'lere ve bazı kitaplara da el koydu. Saat 12.00 itibariyle Yalçın Küçük kalpağını taktı, polislerle birlikte emniyetin yolunu tuttu. Küçük evinde arama yapılırken not gönderdi: "Cumhuriyet 2008'de çökertilmiştir Bir diktayı yaşıyoruz, intikam operasyonu var. Benim için elle gelen düğün bayram olur." Emniyet müdürlüğü girişinde ise Küçük, "Diktatörya" diye bağırdı. Küçük daha sonra adli tıpta sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete giderken, ''Ergenekon ile nasıl bir bağınız var?'' şeklideki soru üzerine "Onu öğreneceğim, ben de öğreneceğim. Ben bütün diktatöryalarda gözaltına alınırım. 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, Eylül'de, bu dönemde de alınırım. Bu, benim mesleğimin bir parçasıdır, bu kadar'' dedi.

GÜRÜZ'ÜN EVİNDE 4 SAATLİK ARAMA
* Prof. Kemal Gürüz: İkinci baskın saat 07.50'de geldi. 28 Şubat sürecinin de içinde bulunduğu iki dönem YÖK Başkanlığı yapan Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün Ankara Yıldız'da bulunan evine 10 kişilik polis ekibiyle baskın yapıldı. Gürüz ailesinin dışarıyla bütün bağlantısı kopunca, basın mensupları baskının olduğunu dışarıdaki ayakkabılardan anladı. Arama sırasında Gürüz'ün bilgisayarındaki bilgiler kopyalandı, fotoğraf makinesi, telefon defteri ve YÖK Başkanlığı döneminden bazı belgelere el konuldu. Tutanak tutulurken evde Gürüz'ün komşularından birinin yer aldığı, ancak avukat bulunmadığı öğrenildi. Arama sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, milletvekilleri Nur Serter ve Nesrin Baytok Gürüz'ün evine geldi. Ateş, Gürüz'ün kapısını çaldı. Kapı açıldı, ancak polisler Ateş'i gördükten sonra hiçbir şey söylemeden kapıyı kapattı. Ateş ve arkadaşları binanın önünde beklerken, polisler iki koluna girerek Gürüz'ü evden çıkardı. 12.40'ta evden çıkarılan ve gülümsediği dikkat çeken Gürüz, sorulara yanıt vermedi. Gürüz sivil bir araca bindirilerek emniyete götürüldü ve adli tıp kontrolünden geçirildi.
* Emekli Orgeneral, eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç: Üçüncü baskının saati 08.00 oldu. Genelkurmay'ın bilgisi dahilinde Merkez Komutanlığı'na bağlı askeri personelin eşliğinde Kılınç'ın evinde 3 saat 15 dakika arama yapıldı. Aramalar sırasında Kılınç'ın evinde bulunan bilgisayarın içindeki dosyaların yedekleri alındı. Aramaya askeri savcının da eşlik ettiği belirtildi.
* Emekli Tümgeneral Erdal Şenel: 28 Şubat döneminin Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel'in evine de sabah saatlerinde baskın yapıldı. Gözaltına alınan Şenel'in evinde de bilgisayarda bulunan bilgilerin kopyalandığı öğrenildi.
* İbrahim Şahin: Ankara'da Susurluk'un kilit isimlerinden Emniyet Genel Müdürlüğü eski Özel Harekât Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin de gözaltına alındı. Şahin, geçirdiği kaza sonrasında sürekli rahatsızlığı nedeniyle 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından affedilmişti. İbrahim Şahin'in yeğeni Erdal Şahin için de gözaltı emri verildi. Sabah saatlerinde Dikmen'deki evinden alınan Erdal Şahin'in eşi, "İbrahim Şahin amcamız olur. Sabah polisler evde arama yaptı. Bir şey bulamadılar, Erdal'ı gözaltına aldılar" dedi.
* Engin Aydın: Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün başdanışmanlığını yapan Aydın'ın evine de baskın yapıldı ve bazı dokümanlara el konuldu.
* Muvazzaf subaylar gözaltında: İlk kez görevdeki rütbeli subaylar da gözaltına alındı. İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Şırnak, Kastamonu, Koceli'nde bir yarbay, 4 albay, bir yüzbaşı, 2 binbaşı, 2 üsteğmen gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan emekli Hasan Çınar da bulunuyor.
* Sivas'ta 12 kişi: Sivas'ta gözaltına alınan ve aralarında eski Ülkü Ocakları başkanı ile bir öğretim görevlisinin de bulunduğu 12 kişinin ise Sivas Ermeni camaati temsilcisine suikast yapmayı planladıkları iddia edildi.

UÇAKTA FBI DÜZENİ
Ankara'da gözaltına alınan Yalçın Küçük, İbrahim Şahin, Kemal Gürüz, Erdal Şenel, Tuncer Kılınç ve Erdal Şahin, dün 20.05'te uçakla İstanbul'a getirildi. Kelepçelenmeyen zanlıların 'FBI düzeniyle' uçakta iki polis arasına oturtulduğu belirtildi. Ankara'dan getirilen 6, İzmir'den getirilen 2 ve İstanbul'da gözaltına alınan 7 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne sevkedildikleri belirtildi. İşadamı Hüdayi Ünlüer de dün akşam gözaltına alındı ve son dalgada gözaltı sayısı 38'e yükseldi.

SABAH