Sayısı 17'ye çıkan 188'li rehber servislerinin her biri farklı tarifelerle aboneyi faturalandırırken, yayımlanan reklamlarda tarife bilgilerinin görünmemesi de tüketiciyi yanıltıyor. Servislerin dakika ücretleri 1.18 ile 1.25 TL arasında değişiyor
 
'Bilinmeyen numaralar servisi' piyasasında geçtiğimiz yıla kadar 9 firma bulunurken, yaşanan rekabetle birlikte firma sayısı da 17'yi buldu. Sektörde 100 Milyon TL'lik pazar büyüklüğü ise şirketlerin iştahını kabartıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun bu ay başında aldığı 'zorunlu indirime' rağmen dakikası 1.25'i bulan servisler, 2007'de Türk Telekom'a ait '11811' servisinin özelleştirilmesiyle 'sektör' halini almıştı. Günde 350 bin kişinin aradığı servis reklamlarının daha şeffaf olması gerektiğini söyleyen Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi M. Ali Köksal, reklamların halkın kafasını karıştırdığını söyleyerek, "Abone hangi tarifeye ne kadar ödediğini bilemiyor. Reklamlardaki fiyat-tarife bilgileri görünür büyüklükte verilmeli" diye konuştu.
 
100 MİLYONLUK BİLİNMEYEN NUMARA
 
BTK'nın 2010 yılı dördüncü çeyrek raporuna göre, 2010 yılı sonuna kadar toplam çağrı sayısı 13 milyon 600 bin 297 oldu. Toplam çağrı süresi ise 19 milyon 221 bin 44 dakika olarak gerçekleşti. 2010 yılı sonuna kadar lisanslı çalışan 9 şirketin toplam geliri 17 milyon 334 bin 126 TL'ye ulaştı. Ancak rakamların 2011 yılı sonunda çok daha yüksek değerlere ulaşması tahmin ediliyor. Sektörde istihdam edilen çalışan sayısı ise 858'e ulaşırken rehberlik servisi artık dev bir sektöre dönüştü. Türkiye'de 65 milyon civarında GSM, 17 milyon civarında da sabit hat abonesi olduğu düşünüldüğünde pazarın vaat ettiği büyüme gözler önüne seriliyor.
 
VATANDAŞI OYNATIYORLAR
 
Çoğu abonenin, 118'le başlayan servis numaralarını, özelleştirme öncesi Telekom'un 118'li numarası olarak gördüğünü ifade eden uzmanlar, vatandaşların bu numaraları aramadan önce mutlaka tarife bilgilerini öğrenmesini istiyor. Tüketicinin ne ödeyeceği konusunda daha net bilgiler verilmesi gerektiğini söyleyen Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, reklamların yanıltma amacı taşıdığını söyleyerek, "Hareketli, renkli, reklamlarla halkın gözünü boyuyorlar. Sadece numarayı ekranda vererek, bu hizmeti sağlayan firmanın adına yer vermiyorlar. Yani hem eksik fiyatlandırma yapılmış oluyor. Hem de sanki bu hizmetleri Türk Telekom veriyormuş algısı uyandırılmak isteniyor. Özellikle radyo reklamlarında fiyat kesinlikle verilmiyor. Vatandaşı müzikle oynatarak, asıl oyun sahneleniyor" dedi.
 
Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi M. Ali Köksal da sayılarının artması ile birlikte servis sağlayan şirketlerde de kalitenin yükseleceğini söyleyerek, "Aradaki tutarsızlıklar BTK tarafından yapılan düzenlemelerle zaman zaman iyileştiriliyor. Daha iyi olacaktır. Ancak reklamlarda tarife bilgilerini içeren yazıların biraz daha belirgin kılınması gerekiyor. Abone hangi tarifeye ne kadar ödediğini bilmeli. Bu konuda sitelerinde bilgi veren şirketler, TV reklamlarındaki tarife bilgileriyle ilgili kayan yazı puntolarını daha büyük vermelidir" ifadelerini kullandı.
 
TARİFE KONUSUNDA SIKINTI SONA ERDİ
 
11818 servis hizmetini veren ASSISTT firması yetkilisi Murat Aktan, sektörün daha önce bazı sorunlar yaşadığını doğrulayarak, BTK düzenlemesiyle birlikte özellikle vazifelendirme konusunda etkili ve kesin çözüme kavuşturulduğu görüşünde. Yapılan düzenlemeyle, 1 dakikalık sorgulama bedelinin şirket farkı gözetmeksizin en üst limitinin 1.25 TL olarak belirlendiğini söyleyen Aktan, "Mesela biz bu rakamların da altında hizmet veriyoruz. GSM aramalarda 1.17, sabit aramalarda ise dakika başına 0.96 TL ücretlendirme yapıyoruz" dedi. Reklamlarda tarife bilgilerinin küçük puntolarla verilmesi konusunda da açıklama yapan Aktan, "Bu alan da Reklam Denetleme Kurulu'nun standartlarına göre veriliyor. Yazı büyüklüğü ve geçiş hızı bu kurulun belirlediği standartlarda yayımlanıyor. Yeni düzenleme olması halinde şirketler buna da uyacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Yüzde 100 Türk Telekom iştiraki bir şirket olduklarını kaydeden Aktan, bu nedenle çok sayıda müşterinin diğer firmalarla ilgili şikayetlerini de kendilerine ilettiklerini söyledi. Aktan, bu firmaların kendileriyle herhangi bir bağı bulunmadığını da vurguladı.
 
MÜDAHALEYE RAĞMEN FİYATLAR YÜKSEK
 
Daha önce 60 saniyelik dakika periyotları 3 TL'ye kadar çıkan bilinmeyen numaralar servisleriyle ilgili olarak 1 Nisan 2011'de Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun düzenlemesi, servisler arasındaki tarife dengesizliğini de giderdi. Tüketici derneklerine göre hâlâ yüksek olarak değerlendirilen yeni tarifelere göre 60 saniyelik ücretlendirmeler 1.18 ile 1.25 TL arasında değişiyor.
 
 17 şirket piyasada, 5'i ise sırada
 
Türk Telekom 118 11, Turkcell 118 32, Avea 118 55, Vodafone 118 42, BN Elektronik 118 80, Rehberlik Telekom Hizmetleri 118 88, Mega Telekominikasyon 118 81, AssisTT 118 18, Calltürk 118 58, İnfoline 118 24 ve Rehberlik Telekom 118 88 numaralarıyla sektörde yarışırken, bilinmeyen numaralar servis zincirine son katılan hatlar ise 118 10, 118 30, 118 33 ve 118 50 oldu. Son eklenen firmalarla birlikte sektörde faaliyet gösteren numara sayısı 17'yi buldu. Lisans bekleyen firmalarla birlikte yıl sonuna kadar şirket sayısının 20'yi geçeceği belirtiliyor.