Söke Ovası"nda 20 Eylül tarihi itibariyle makineli pamuk hasadıyla birlikte, elle de pamuk hasadı başladı. Çok değil 4-5 yıl öncesine kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden kamyon kasalarında taşınan tarım işçileri, pamuk tarlalarının kenarlarına kurulan çadırlarda yatıp kalkarlardı. Çukurova ve Ege bölgelerinde pamuk hasadının okulların açış tarihine rastlaması nedeniyle, okula gitmesi gereken çocuklar aileleriyle birlikte pamuk toplamaya gelirlerdi. Bu nedenle de eğitim-öğretim yılının ilk yarısını tarlalarda geçiren çocuklar, 2. ders yılında ders başı yapmak zorunda bırakılırlardı.
Çocukların okullara gönderilmesi için son yıllarda ard arda “Haydi Kızlar Okula”, “Kardeneller Solmasın” ve “Bir Çocukta Siz Okutun” yönünde kampanyalar başlatılmıştı. Hatta bu kampanyaya bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak “Demokratik açılıma ailecek destek veriyoruz. Sonuna kadar yanınızdayız” diyen İzmirli sanatçı Sezen Aksu'da 4 yıl önce bestelediği ve klibini çektiği “Kardelen” şarkısıyla destek vermişti. Çocukların okula gönderilmesi için başlatılan bu kampanyalar okutulmayan çocukların okula kazandırılmasında önemli bir rol üstlenirken, Söke Ovası"nda makineli pamuk hasadının başlaması tarlalarda çalışan çocuk sayısının önemli ölçüde azalmasına neden oldu. Kendilerine ihtiyaç kalmaması nedeniyle Söke Ovası"nda pamuk toplayan öğrenci sayısının yok denilecek kadar azalırken, yapacak başka işleri olmadığı için bu çocukların okullara yönelmesi sevindirici bir gelişme oldu.

Pamuk üretiminde temel girdi maliyetlerinin başını çeken pamuk toplama ücreti pamuk üreticilerini arayışa sokması nedeniyle tercih edilen makineli hasat, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden pamuk tarlalarına işçi göçünü durdurdu. Sayıları 10 bini bulan pamuk toplama işçilerinin yerini şimdilerde pamuk hasat makineleri aldı. Makineli hasada geçilmesiyle birlikte insan gücüyle pamuk hasadı yok denilecek kadar geriledi. Küçük parçalı arazilerde insan gücüyle pamuk hasadının yapıldığı görülürken, az oranda devam eden elle hasat çalışmalarında kullanılan işçiler de civar köy ve beldelerden getirilmeye başlandı.

DİLEK, ERDOĞAN VE YUSUF"TAN OKULA GİTME SÖZÜ

Pamuk toplayan işçiler arasında sayılara 2 elin parmaklarını geçmeyecek kadar azda olsa, çocuk ırgatların olduğu dikkatlerden kaçmadı. Atburgazı İlköğretim Okulu"nda 4. sınıf öğrencileri olan Doğan ve Erdoğan Çelik kardeşler ile sınıf arkadaşları Yusuf Bekar, makineli pamuk hasadının yaygınlaşmasına rağmen, halen elle pamuk toplayan ailelerine yardım eden çocuklar arasında yer aldı.

2009-2010 eğitim öğretim yılının geçen hafta başlamasına rağmen halen okullarına başlamayan 3 arkadaş; defter, kitap ve üzerlerine giysi almak için pamuk topladıklarını söylüyor. Bu yıl son kez pamuk tarlasına geldiklerini beyan eden çocuklar, ihtiyaçlarını karşılayacak kadar para kazandıkları için yarından itibaren okullarına başlayacaklarını belirtiyor. Ailelerinin maddi gücü olmadığı için mecburen tarlada çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden minikler, eğitimlerini tamamlayarak iyi bir yerlere gelmek istediklerini sözlerine ekliyor.