Trablus’u kaybettikten sonra kaybolan Kaddafi muhaliflere, ‘Yönetimin devri konusunda görüşmelere hazırım’ dedi. Teklifi geri çeviren isyancılar Kaddafi’nin memleketi Sirte’ye ilerliyor...

Libya’yı 42 yıldır demir yumrukla yöneten Muammer Kaddafi, şubat ayında başlayan rejim karşıtı ayaklanmayı, dünyanın çağrılarına kulak tıkayarak güçle bastırmak istedi. Ordusuna güvenmedi, Afrika’dan paralı asker getirdi. Bingazi’deki muhaliflere bombalar yağdırdı. BM kararına ve NATO hava harekatına rağmen koltuğunu bırakmak istemeyen Kaddafi, Trablus’u kaybedince uzlaşma yolu aramaya başladı. Babül Aziziye Sarayı’nın tünellerinden kayıplara karışan Kaddafi dün, yönetimi devretme konusunda muhaliflerle görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

‘Kaddafi hala Trablus’ta’

Devrik Libya lideri, sözcüsü Musa İbrahim aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Görevi bırakma ve geçiş hükümeti kurmak için görüşmelere hazırım. Müzakereleri oğlum Seyfülislam yürütecek” açıklamasında bulundu. Ancak muhalif güçler devrik diktatörün önerisini reddetti. Ulusal Geçiş Konseyi’nin Enformasyon Bakanı Mahmud Şamam, “Açıkça onları tanımadığımızı belirtmeliyiz’ diye konuştu. Şamam, ‘Bu durumda müzakerelerden söz etmek diktatörlüğün kalıntılarının düşüdür” dedi. İbrahim, Cezayir’e kaçtığı öne sürülen Kaddafi’nin halen Trablus’ta olduğunu da kaydetti.

Memleketi kuşatılıyor

Dün Kaddafi’nin özel jetini ele geçiren muhalifler şimdi de Kaddafi’nin memleketi Sirte’ye girmeye hazırlanıyor. Kente 20 kilometre mesafede olan isyancılara NATO uçakları da havadan destek sağlıyor. Muhaliflerin kente doğu ve batıdan ilerlediği belirtilirken albaylar ‘Kan dökülmesini istemiyoruz, ancak olası bir çatışmaya hazırız’ açıklamasında bulundu. Çatışmalardan sonra Trablus’ta gıda, ilaç ve akaryakıt sıkıntısı ile salgın hastalık endişesi ortaya çıktı. Yüzlerce cesedin halen sokaklarda bulunması salgın riskini de beraberinde getirirken benzin fiyatının 5 ayda 28 kat arttığı belirtiliyor.

6 ayda Libya'yı iç savaşa sürükleyip 20 bin kişiyi öldürdü...