Arınç, “Ama ne olursa olsun, bir acı ilacı içmek gerekli olsa bile sonunda şifa bulmak için, huzura kavuşmak için bildiğimiz doğru, iyi, güzel, ne varsa bunu ülkemiz için yapacağız” diyerek açılım sürecini sürdürmeye kararlı olduklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dicle Üniversitesi'nin akademik yılı açılış törenine katılmak üzere Diyarbakır'a geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Arınç'ı havaalanında sıcak bir şekilde karşıladı. Meclis Başkanı olduğu dönemde bir iftar yemeğinde bir araya geldikleri Baydemir'e Diyarbakır'a geleceğine dair söz verdiğini anlatan Arınç, “Diyarbakır halkını öz kardeşi olarak gören bir kardeşiniz olarak belediyemizi ziyaret etmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

ACI İLACI İÇECEĞİZ

MHP ve CHP'nin önceki gün açılımı sabote etmek için yaptıklarını eleştiren Arınç şöyle konuştu: “Yaşadığımız süreçte ayrıca anlatılacak bir şey yok. En son dün maalesef TBMM'de yaşanan ve zorbalığa varan bir takım davranışları herkes ibretle izledi. Ama ne olursa olsun, bir acı ilacı içmek gerekli olsa bile şifa bulmak için huzura kavuşmak için bildiğimiz doğru, güzel, ne varsa ülkemiz için yapacağız.”

VATANLARINA GELSİNLER

Arınç, Mahmur'dan bir grubun geleceğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine, “Topraklarına gelsinler, toplumla kucaklaşsınlar, vatanımızdan ayrı düşmesinler” dedi.

Milletvekilleri gladyatör değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, MKYK toplantısının ardından bir açıklama yaparak muhalefetin açılım görüşmeleri sırasında kürsü basmasına ve pankart açmasına tepki gösterdi. Gazetecilerin “Bugün kavga olur mu?” soruları yönelttiğini ifade eden Çelik, “TBMM arena değildir, milletvekilleri de gladyatör hiç değildir. Tenzih ederim tüm milletvekillerini” dedi. Çelik, Başbakan'ın G.Kurmay Başkanı'nı görevden almak için uzmanlara çalışma yaptırdığı iddialarının ise doğru olmadığını söyledi. Çelik, “Bunu sayın Genel Başkanımız adına tekzip ediyoruz” dedi. Çelik, kürsü baskını üzerine Erdoğan'ın TBMM Başkanı'na Başbakan sıfatıyla değil AK Parti Grup Başkanı sıfatıyla ricada bulunduğunu söyledi.

Baydemir'den Kürtçe sözlük

Arınç'ı sıcak bir şekilde karşılayan Baydemir'in, Arınç için yurtdışı ziyaretini de ertelediği öğrenildi. Arınç bu jest için Baydemir'e teşekkür etti. Baydemir de, “Eğer müsaade buyurursanız hem şahsımın ve içerisinde bulunduğum kültürün, camianın ve hatta mahallin şahsınıza olan özel sempatisini de ifade etmek isterim. Kararlığınız, cesaretiniz ve samimiyetiniz gerçekten güven veriyor” diyerek Arınç'a iltifatta bulundu. Baydemir, ziyarette Arınç'a İstanbul Kürt Enstitüsü tarafından basılan 160 bin kelimelik Türkçe-Kürtçe sözlük hediye etti.

CEYLAN İÇİN GÖZYAŞI

Arınç, Dicle Üniversitesi'nin akademik yılı açılışında Lice'de havan topuyla hayatını kaybeden küçük Ceylan için gözyaşları içinde şunları söyledi: “Annesinin ve babasının acısını paylaşıyoruz. Hepimiz annesi ve babasıyız. Sorumlular hakkında mutlaka gereken yapılacaktır. Zaten memleket isterim şiiri ile artık Ceylan'lar ölmesin demek eş anlamlıdır.”

Pankartları doğal karşılamak lazım

CHP lideri Baykal, Meclis'te demokratik açılım görüşülürken CHP'li milletvekillerininin pankart açması ile ilgili sorular üzerine, “Bu konudaki duyarlılıklarını iletmeyi başaramamışlardır. Pankartlarla millete ulaşmaya çalışmışlardır. Demokrasilerde böyle olaylar olur. Bunları doğal karşılamak lazım” cevabını verdi. Baykal, tepki gösteren Başbakan için de, “Anayasa dersi vermek lazımdır” dedi./yeni şafak