Koltuk değnekleriyle yaptığı break dans şovu reklam kuşağında yayınlanınca geniş kitlelerin hayranlığını kazanan Bill Shannon, Tırtıl'ın sorularını yanıtladı. Ve kendi geliştirdiği Shannon Tekniği'nin püf noktalarını anlattı.

Reklamdaki o koltuk değneklerini sürekli kullanmak zorunda mısınız?
- Aslında şu anda bir hastalığım yok. Ancak küçük yaşta geçirdiğim "Legg Calve Perthes" hastalığı nedeniyle kemiklerimde şekil bozukluğu oluştu. Kalçamdaki deformasyon nedeniyle de günlük hayatımda koltuk değnekleri kullanmak zorundayım.

Bu koltuk değneklerini dans amaçlı kullanmaya nasıl başladınız?
- Koltuk değneklerini ilk kez 5 yaşındayken kullanmaya başladım. Bir anlamda onlarla oyun oynuyordum. 6 yaşına geldiğimde ise koltuk değneklerine onlarla koşabilecek kadar alışmıştım. 7 yaşındayken değnek üzerinde numaralar yapabiliyordum. 90"lı yılların başında koltuk değnekleriyle ilk sanatsal performansımı sergiledim. Profesyonel dans hayatıma da 1999'da New York"ta başladım ve ilk gala gösterime Painted Bride Arts Center"da çıktım.

Neden dans?
- Evimizde sürekli müzik çaldığından, çocukluğumda her zaman dans ederdim. Düşünsenize, benim koltuk değnekleriyle dans etmeye başladığım dönemde sadece akrobatlar değneklerle gösteri yapıyordu.

İzleyenler, ayakkabılarınızın altında tekerlek olduğunu düşünüyor...
- Bu yanılgıya pek çok kişi düştü. Kendimi ifade edebilmek için geliştirdiğim "Shannon Tekniği" bana özgü hareketlerden oluşuyor. Bu tekniği, koltuk değnekleri ile bir dizi hareketi birleştirerek oluşturdum. Dans sırasında yere çömelerek ve ayağa kalkarak bir akış yaratıyor ve ağırlımı dağıtıyorum. Bu da benim kayıyormuş gibi görünmeme, seyredenlerin ayakkabılarımın altında tekerlek var sanmalarına neden oluyor.

Herkes bu şekilde dans edebilir mi?
- Koltuk değnekleriyle dans eden veya kaykayla gösteri yapan pek çok kişi var. Ben bu ikisini "Shannon Tekniği" ile birleştirerek kendime özgü hareketler yarattım.

Zaten yeterince tanınıyordunuz, neden bir reklam filmi çektiniz?
- Uluslararası Cannes Reklam Festivali"nde her yıl yeni reklamcıların keşfedildiği "New Directors Showcase" adında bir etkinlik düzenleniyor. 2008 yılındaki etkinliğe yönetmen Joey Garfield benim başrolünde olduğum, fiziksel akışın gösterildiği bir filmle katıldı. Visa Europe"un reklam ajansı Saatchi&Saatchi bu filmi görünce performansımın Visa"nın "Hayatın Akışı için Visa" temasıyla örtüşeceğini düşünerek benimle temasa geçti. "Akış" fikrinden yola çıkılarak hazırlanan bu kampanya, tüketicilerin günlük hayat akışının Visa ile nasıl kolaylaştığını yansıtıyor. Ben de dansımın bu tema ile örtüşeceğini düşündüğümden teklifi kabul ettim.

Şovlarınız kadınlar üzerinde nasıl bir etki yapıyor?
- Umarım bu sorunuzu eşim duymaz! Ben sokaklarda olmayı çok seviyorum. Dolayısıyla tepkileri birebir alabiliyorum. Sadece kadınlar değil, herkesten olumlu tepkiler aldığımı söyleyebilirim.