“Harun Yahya” takma adını kullanan Adnan Oktar da 500 içinde yer aldı

ABD"nin saygın üniversitelerinden Georgetown Üniversitesi ile merkezi Ürdün"de bulunan “Kraliyet İslami Stratejik Çalışmalar Merkezi” tarafından yayımlanan “Dünyanın en etkili 500 Müslümanı” listesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 5. sırada yer aldı. Listede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fethullah Gülen ve Adnan Oktar"ın da aralarında bulunduğu toplam 20 Türk bulunuyor.
Listedeki isimler, “kendi ülkelerindeki güçleri, çevre ülkeler üzerindeki etkileri ve 2009 yılında dünyada yaşanan gelişmelere katkıları” göz önünde bulundurularak belirlendi. İlk sırasında Suudi Arabistan Kralı Abdullah"ın yer aldığı listenin 2. sırasında İran"ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 3. sırada Fas Kralı Muhammed, 4. sırada da Ürdün Kralı Abdullah yer alıyor.

Erdoğan tanıtıldı
Listenin ilk 10 sırasında, demokratik yollarla seçilmiş tek liderin Recep Tayyip Erdoğan olması dikkat çekerken, diğer tüm isimler Ortadoğu ve Arap ülkelerinin kral, şeyh ve emirleri oldu. Başbakan Erdoğan"ı detaylı bir özgeçmişle tanıtan araştırma raporunda, Erdoğan için “dünyanın en yoğun nüfüslu ve ekonomik olarak en gelişmiş Müslüman ülkelerinden birinin Başbakanı” denilirken, AK Parti için de, “laikliğe agresif bir şekilde bağlı olan ülkenin muhafazakar demokrat partisi” yorumunda bulunuldu.
Erdoğan raporda, AB değerlerine bağlı, komşularıyla “sıfır sorun” prensibine inanan bir lider şeklinde tanımlandı. Başbakan Erdoğan"ın 2007 yılında üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldırmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı da belirtildi. Raporda, Erdoğan"ın Anıtkabir önünde çekilmiş bir fotoğrafı kullanıldı.

Gülen 13"üncü sırada
Listeye “Türk vaiz Hocaefendi” sıfatıyla 13. sıradan giren Fethullah Gülen hakkında “Dini bir grup olan Nurcuların vaiz, düşünür ve eğitimci lideri” tanımlaması yapıldı. Gülen"in, “sekülerlerin nefreti nedeniyle” 1999 yılında ABD"ye yerleştiği notu da düşüldü. Türkiye"de pek çok medya kuruluşuna, gazeteye, finans şirketine ve eğitim kurumuna etki ettiği iddia edilen Gülen için, “Türkiye"nin en etkili düşünce adamlarından biri” yorumu yapıldı.

Gül"ün kilit rolü
Listeye 28. sıradan giren Abdullah Gül ise, “Türkiye"nin İslami bir geçmişe sahip ilk Cumhurbaşkanı” olarak tanıtıldı. Gül"ün, Başbakan Erdoğan"la birlikte Türkiye"de demokrasinin gelişmesi için çalıştığı belirtilirken, Kürt açılımındaki kilit rolü ve Ermenistan ziyaretiyle başlattığı etkili sürece de dikkat çekildi.
Abdullah Gül"ün karısı Hayrünnisa Gül ise, raporun “Kadınlar” bölümünde “Türkiye"nin başörtülü ilk Cumhurbaşkanı eşi” olarak yer aldı. Hayrünnisa Gül"ün öğrenim görürken başörtüsü yasağı nedeniyle AİHM"e başvurduğuna da dikkat çekildi.

17 Türk daha
500 kişilik listeye, ilk 50"deki Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Fethullah Gülen dışında 17 Türk daha girdi. Listenin zirvesindeki ilk 50 isim sıralı şekilde verilirken, kalan 450 isim sıralamaya tabi tutulmayarak meslek ve etki alanlarının özelliğine göre kategorize edildi. Buna göre dünyanın en etkili 500 müslümanı listesine giren diğer Türk isimler şöyle:
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Fatma Benli, Ali Bulaç, Prof. Dr Mustafa Çağrıcı, Ekrem Dumanlı, Prof. Necmettin Erbakan, Halit Eren, Dr. Mehmet Görmez, Hayrünnisa Gül, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. İbrahim Kalın, Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Harun Yahya, Rabia Yalçın.



LİSTEDEKİ İLK 30
1 Kral Abdullah - S. Arabistan Kralı.
2 Ayetullah Ali Hamaney - İran"ın dini lideri.
3 Kral Muhammed - Fas kralı.
4 Kral Abdullah - Ürdün Kralı.
5 Recep Tayyip Erdoğan - Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı.
6 Kabus Bin Said - Amman Sultanı.
7 Ayetullah Sistani - Iraklı dini lider.
8 Dr. Muhammed Tantavi - Mısır"daki El Ezher Üniversitesi imamı.
9 Dr. Yusuf Karadavi - Uluslararası İslam Alimleri Birliği Başkanı.
10 Dr. Ali Goma"a - Mısır Başmüftüsü.
11 Aziz İbn Abdullah - Suudi Arabistan Başmüftüsü.
12 Muhammed Mehdi - Müslüman Kardeşlerin Lideri.
13 Fethullah Gülen - Türk vaiz.
14 Amr Khaled - İslami aktivist ve vaiz.
15 Muhammed El Vahhab - Pakistan"daki Taliban"ı destekleyen Tablighi cemaati lideri.
16 Saadu Ebubekir - Nijerya"daki Sokoto Emirliği Şeyhi.
17 Hasan Nasrallah - Hizbullah lideri.
18 Ahmet Haşim Muzadi - Endonezya Ulema lideri.
19 Selman El Uda - Suudi Ulema üyesi.
20 Kerim El Hüseyin - İsmaili Tarikatı Lideri.
21 Raşit El Maktum - Dubai Şeyhi.
22 Muhammed bin Zayed - Birleşik Arap Emirlikleri askeri lideri.
23 Ramazan El Buti - Suriye Ulema lideri.
24 Hasanal Bolkiah - Brunei Sultanı.
25 Muhammed El Tayeb - Mısır"daki El Ezher Üniversitesi başkanı.
26 Muhammed el Mansur - Zahidi tarikatı Şii İmamı.
27 Muhammed Taki Osmani - Pakistan Şeriat Mahkemesi Başkanı.
28 Abdullah Gül - Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı.
29 Muhammed Ali Sabuni - Tefsir Alimi.
30 Abdullah Bin Bayyah - Uluslararası İslam Alimleri Birliği Başkanvekili.