Dünyanın en çok ve en kaliteli incirinin yetiştiği Ege ve Aydın'da geçen yıl kuraklıktan olumsuz etkilenen incir üretimi bu yıl da ilekleme sıkıntısı yaşıyor. İlekleme sezonuna az bir süre kalmasına rağmen, bahar mevsiminin serin gitmesi nedeniyle erkenci ileklerin döküldüğü bu nedenle ilk ileklemelerde ilek sıkıntısı yaşanacağı öğrenildi.
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, sıkıntının çözülmesi amacıyla alınacak tedbirleri görüşmeye başladı. Bölgedeki tüm ilek ağaçlarının tespit edildiğini belirten Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, sorunun çözümü için diğer bölgelerden ilek getirileceğini söyledi.
Geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen bu yıl mevsim yağışları ile birlikte ağaçlarda sıkıntının sona erdiğini ve geçen yıla oranla çok iyi bir üretim yılı beklediklerini kaydeden Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu “İlekleme, incir üretiminde lezzetli ve kaliteli ürün alınabilmesi için yapılan bir işlem. İncirde ürünün kaliteli olması için kaliteli ve bilinçli ilekleme şarttır. Bu yıl havalar mevsim normallerinde seyrettiği için ilekleme sezonu tam vaktinde olacak. Üreticilerimiz ilekleme yaparken bol darılı ve sağlam ileklerden kullansın. Bunun yanı sıra ilekleme işini de sabah erken saatlarde ağacın gölge yerlerini assınlar. Üreticiler çok ileklemeden kaçınsınlar. İçi kahverengi olan ilekleri kullanmasınlar. Fazla ve bilinçsiz ilekleme ağacı zarar vereceği gibi incirde kaliteyi düşürür" dedi.
Sarıoğlu ayrıca, ilk ileklemeden sonra yaşanması muhtemel ilek sıkıntısının sona ereceğini söyledi. (iha)