Posacı, hükümet tarafından mutlaka bilinçli üretim modeli oluşturularak, ürün deseni planlamasına da bir an önce geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'de yaşanan plansızlık nedeniyle parayı her zaman aracıların kazandığını ve gerçek emek sahiplerinin alın terinin karşılığını alamadığını ifade eden Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı "Tüketici tarım ürünlerini çok pahalıya tüketmesine rağmen, bunun çiftçiye yansıması aynı oranda olmadı. Her zaman olduğu gibi aracılar daha çok para kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2007 yılında bitkisel üretim 2006 yılına oranla yüzde 9.3, tahıl üretimi yüzde 14.4, tarla ürünlerinde yüzde 12.7, sebze üretiminde yüzde 2.7 ve meyve üretiminde de yüzde 3.9 oranında azalma oldu. Buğday üretimi son yıllarda ilk kez 18 milyon tonun altına düştü. Ve ürün üreticinin elinden çıktıktan sonra buğdayın, dolayısıyla un ve ekmeğin fiyatları yüzde 50'ye yaklaşan oranlarda arttı. Her zaman olduğu gibi yetkililerin plansızlığı nedeniyle üretici zarar ederken, sermaye sahipleri ve aracılar bu işten en karlı çıkan kesim oldu. Türk tarımının ve üreticinin doğal olaylar dışında en büyük sorunu plansızlık ve yeterince destek görememesidir" dedi.
Tarımdaki yanlış politikalar ve geleneksel üretim modelleri nedeniyle Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu ve iç üretimi artırmak zorunda olduğu yağlı tohumlarda üretimin 2007 yılında 2006 yılına oranla yüzde 20 oranında düşüş yaşandığını kaydeden Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, kuraklıkla birlikte pamuk üretiminin son yılların en düşük seviyesine, 800 bin tonun altına düştüğünü söyledi. Buna karşılık aynı yıl 1 milyon ton civarında pamuk ithalatı gerçekleştiğini ifade eden Posacı, sorunun çözümü için çiftçiyi desteklemek adına tarımsal üretim için yapılan harcamalarda vergi oranının düşürülmesini önerdi. Hem üreticilerin hem de ülkenin mutlu geleceği için planlı üretimin şart olduğunu belirten Posacı "Fiyatlardaki dengesizlik nedeniyle çiftçi hangi ürünü ekeceğini bilmiyor. Yıllardan beri bir önceki yılın ürün fiyatına göre üretime karar veren çiftçiler genelde zararlı çıkıyor. Bu da her zaman olduğu gibi çiftçinin zararının katlanmasına neden oluyor" dedi.