Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de 81 ilin ziraat odalarına danışman atanacağını ve maaşının da bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi. 

Sakarya Elmas Garden Hotel’de gerçekleştirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Marmara Bölge Toplantısı’nda konuşan Eker, Türkiye’nin çağın ihtiyaçlarının gerektirdiği donanıma, teçhizata, altyapıya sahip olması gerektiğini söyledi.

İl ve ilçelerdeki ziraat odalarının bu anlayışla yenilenmesi gerektiğini belirten Eker, “Bir zihniyet değişimi gerçekleşmesi lazım. Hep beraber tarım sektörünü daha iyi bir noktaya getirelim. Tarım meselelerini doğru analiz edelim ve daha etkin çözümler ortaya kolayım. Buna ihtiyacımız var. 40 yıl önceki yaklaşımla bu mesleği tarım sektörünü dünya ülkeleriyle rekabet edebilecek noktaya taşımamız zorlaşır.” dedi.

Eskiden bakanlığın köylerde ziraat mühendisi ve veteriner hekimler görevlendirdiği ve bunların kravat takıp beyaz gömlek giyerek masa başında oturduklarına dikkat çeken Eker, “Çiftçi buraya ya gelebilir ya gelemezdi. Ya yolunu bulur ya bulamazdı. Gelseler ne diyeceğini, ne söyleyeceğini, nasıl karşılanacağını bilemez bunun endişesini taşırdı. Eğer biz veteriner hekimleri ve ziraat mühendislerini böyle asık suratlı, ciddi devlet görevlisi olarak görürsek inanın ondan hizmet elde edemeyiz. Geçmişte de edemedik.“ dedi.

Bunun için şu anda 7 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimin köylerde görevli olduğunu, bunların bakanlığın personeli olduğunu dile getiren Eker, “2 bin 500 kişi daha almayı planlıyoruz inşallah bu yıl içinde. Sayıyı 10 bine çıkaracağız. 10 bine çıkardığımızda Türkiye'deki zirai üretim kabiliyeti, kapasitesi, potansiyeli olan bütün köyler ki 33-34 bin civarında bunların hepsinin, bu hizmetlerden istifade etmeleri imkan dahiline girmiş olacak.” diye konuştu.

TARIM DANIŞMANLARININ BİRİ ZİRAAT ODALARINDA ÇALIŞACAK

Her ilde bulunan danışmanlardan birini ziraat odalarında görevlendireceklerini vurgulayan Eker, bu danışmanların maaşının da bakanlık tarafından karşılanacağını kaydetti.

Eker, şu bilgileri verdi: “Bu danışmanların il içindeki mesaisini ziraat odaları belirleyecek. Merkez ilçede mi başka ilçede mi görevlendirecek buna ziraat odaları kendi karar verecek. 81 vilayet, 81 danışmanı size görevlendireceğim. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum. O arkadaşımız da o ilimizdeki ziraat odalarından istifade edecek. Maaşını da biz vereceğiz. Bakanlığın personeli olacak ama her gün 8 saat mesaisini ziraat odasına, oraya gelen çiftçiye hizmet üretecek. Bu da sonuçta çiftçiye verilecek bir hizmettir. Kanaatimce çok etkili olabilecek. İyi doğru kullanıldığı takdirde çok etkili olabilecek bir hizmettir. Çünkü çiftçilerin örgütlenmelerine önem veriyoruz.”

Temel sorunlarımızı çözme konusunda bir irade ortaya koyduklarını anlatan Eker, bunlardan birisinin miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçmek olduğunu vurguladı.

Bununla ilgili bir düzenleme yaptıklarına işaret eden Eker, şöyle konuştu: “Bu bizim için şu anda en acil ve üzerinde en çok çalıştığımız konu. Hükümetimizin programında ve acil eylem planında var. Onun çalışmasını yapıyoruz, bir noktayla getirdik. Geçen hafta 270 sektör paydaşıyla çalıştay yaptık. Şu anda 50 bin kişiyle anket çalışması yapılıyor. Kim bu 50 bin kişi? Muhtarlarımız, üreticilerimiz, çiftçilerimiz, tedarik sektörü, sanayi sektörü, meslek kuruluşları, üniversiteler kısaca tarım sektörünün tüm paydaşları. 50 bin kişiyle yüz yüze ayrıntılı bir anket yapıyoruz.”

“TARIM ARAZİLERİNİN BÖLÜNMESİNİ ENGELLEYECEĞİZ”

İsviçre Medeni Kanunu'ndan alınan uygulamaya göre tarım arazilerini aynı bir para ve eşya gibi değerlendirip babadan evlada geçerken bunun bölünmesine ve parçalanmasına imkan veren bir kanun yapıldığına vurgu yapan Eker, “Bu kanunla arazilerimiz parçalanmış. Türkiye'de 3 milyon 100 bin tarım işletmesi var. Ortalama bir işletme 60 dönüm, bu çok küçük bir parça. 60 dönüm de tek parça değil, 7 parça. Bir işletme 7 ayrı parselden oluyor. 22 milyon parsel tarım arazisi var. Bu sebeple rekabet ediyoruz bazı ülkelerle. Bir kaç tanesini söyleyeceğim. İngiltere 540 dönüm, ortalama işletme. Bizim ki kaç? 60. Almanya’da 530 dönüm; Fransa 500 küsur dönüm, bize en yakın İspanya’da 240 dönüm, bir işletme.. Bizimkinin 4 katı." diye konuştu.

Arazi toplulaştırmasına hükümet olarak çok önem verdiklerini kaydeden Eker, "Bir yandan toplulaştırırken diğer yandan da bölünme devam ediyor. Bu olmaz. Onun için diyoruz ki bölünmeyi durduralım, toplulaştıralım. 4 milyon hektar alan hükümetimiz döneminde yapıldı. 1 milyon daha yapıyoruz şu anda. Hedefimiz yılda 1 milyon hektar arazi toplulaştırması yapmak. 61 yılında Türkiye arazi toplulaştırma çalışmalarına başlamış, 2002 yılına kadar sadece 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapmış, yılda 10 bin hektar. Biz ne yapıyoruz, yılda 1 milyon hektar.” şeklinde konuştu.

“ET BALIK KURUMU, ET VE SÜTE MÜDAHALE KURUMU HALİNE GETİRİLECEK”

Bakan Eker, Et Balık Kurumu'nu yeni bir yapıyla sütü de içine almak suretiyle ‘Et ve Süt Müdahale Kurumu’ haline getirme kararlılığında olduklarının altını çizdi. Eker, şunları kaydetti: “Şu anda bunun çalışmasını tamamladık. Bu da sanıyorum ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına gelecek. Orada bunun ne şekilde olacağı, kanunla mı Bakanlar Kurulu kararıyla mı, mevzuat olarak nasıl bir imkân var, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndaki ekonomi yönetimiyle de paylaşıp kararımızı verip uygulamaya koyacağız. Buradaki hedefimiz şu. Süt, fiyat düştüğü zaman bu kurum üretici lehine müdahale edecek, sütü toplayacak, süt tozu yapacak, her neyse... Arz yükseldiği zaman da sanayici lehine bu defa süt tozu yapılmış olanı piyasaya sunmak suretiyle sanayicinin ve tüketicinin lehine müdahale edecek. Ette de sütte de aynı şey yapılacak. Böylece modern bir düzenleme kurulu haline geçecek.”

YENİ DESTEKLEMELER

2012 yılında destekleme takviminin Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu (TDYK)’nda görüşüldüğünü vurgulayan Eker, "Salı günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki bakan arkadaşlarımızla görüşüp yayınlayacağız. Yeni desteklemeler öngörüyoruz. Yeni bir takım adımlar atıyoruz. Mesela meyvecilik havzaları oluşturuyoruz. Havza modeli çerçevesinde sözleşmeli üretime yeni destekler getiriyoruz. Hayvancılığa ilave bir takım destekler getiriyoruz.”