Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Şevket Kaya, Aydın"ın en önemli geçim kaynaklarından biri olan Zeytinyağının tanıtımına ağırlık vereceklerini kaydetti.
Gerekli tanıtım ve organizasyonun sağlanması halinde Türkiye"nin en fazla zeytin ve zeytinyağının üretildiği illerin başında gelen Aydın"da, halkın refah seviyesinin de yükseleceğine inandığını ifade eden Kaya, “Türkiye olarak zeytin ve zeytinyağında kaliteli üretimi başardık, ancak tanıtım ve pazarlamadaki sıkıntılar nedeniyle elimizdeki bu imkanı değerlendiremiyoruz. ASİAD olarak her fırsatta zeytinyağının tanıtımına ağırlık vereceğiz” dedi.
Sağlık açısından da çok faydalı olmasına rağmen Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin her geçen gün azaldığını kaydeden ASİAD Başkanı Şevket Kaya, “Ülke çapında ve dünya genelinde zeytinyağının faydalarının anlatılmasını ve tüketimi özendirici reklamların yapılması gerekiyor. Dünya genelinde artan kalp krizlerinin bir nedeninin de sağlıksız yağ kullanımından kaynaklandığı herkese anlatılmalıdır” dedi.
“ÖNCE KENDİMİZDEN BAŞLAMAMIZ GEREKİYOR”
Dünyada zeytin üreticisi olup da en az zeytin ve zeytinyağı tüketen ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirten ASİAD Başkanı Şevket Kaya, "Yapılan araştırmalara göre ülkemizde hastalıkların büyük çoğunluğunun sağlıksız beslenmeden kaynaklandığı görülmektedir. Özellikle ülkemizde her geçen gün artan kalp krizi ve buna bağlı ölümlerde sağlıksız yağ tüketiminin ciddi rolü vardır. Türkiye'de her derde deva, hatta kanserin düşmanı, kalp dostu bir ürünümüz var, zeytinyağı. Ancak kendi ürettiğimiz bu ilaç gibi ürünü kendimiz tüketmiyoruz. her şeyden önce sağlığımız hem de ekonomimiz için herkesi zeytinyağı tüketmeye çağırıyoruz" dedi.
Türkiye'de 5 yıl önce 90 milyon olan zeytin ağacı sayısının bugün 190 milyonu aştığını, 60 bin ton olan zeytinyağı üretiminin de yaklaşık üç katı arttığını kaydeden ASİAD Başkanı Kaya “Dünya'da gelişmiş ülkelerin bir çoğu sağlığı için zeytinyağı tüketirken bizler elimizdeki bu değerin kıymetini bilmiyoruz. Yunanistan'da kişi başı ortalama yıllık 20 kilo zeytinyağı tüketilirken, Türkiye'de kişi başı yıllık tüketim sadece 1 kilogramdır. Bu rakam Suriye'de bile 4 kilogram. Türkiye zeytin üretiminde dünyada söz sahibi olmasına rağmen, tüketim alışkanlığını kazanamadı. Bunun yanında şişeleme ve ambalajda yaşanan sorun nedeniyle dünya pazarlarında hak ettiğimiz yere gelemdik. Mayıs ayı içerisinde zeytinyağı ile ilgili değişik fuarlarımız var. Konuyla ilgili davetiyelerimizi tüm işadamı ve sanayicilerimize gönderdik. Sanayici ve işadamlarımızın bu fuarlara katılmasını öneriyoruz” dedi.