Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, çok faydalı olmasına rağmen Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin her geçen gün azaldığını belirtti. Ülke çapında zeytinyağının faydalarının anlatılmasını ve tüketimi özendirici reklamların yapılmasını isteyen Posacı, her geçen gün ülkemizde artan kalp krizlerinin bir nedeninin de sağlıksız yağ kullanımından kaynaklandığını iddia etti.
Dünyada zeytin üreticisi olup da en az zeytin ve zeytinyağı tüketen ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, daha önce zeytinyağı kullanımı konusunda yaptıkları genel çağrıyı bu defa bayanlara yaptı. Posacı, "Yapılan araştırmalara göre ülkemizde hastalıkların büyük çoğunluğunun sağlıksız beslenmeden kaynaklandığı görülmektedir. Özellikle ülkemizde her geçen gün artan kalp krizi ve buna bağlı ölümlerde sağlıksız yağ tüketiminin ciddi rolü vardır. Türkiye'de her derde deva, hatta kanserin düşmanı, kalp dostu bir ürünümüz var, zeytinyağı. Ancak kendi ürettiğimiz bu ilaç gibi ürünü kendimiz tüketmiyoruz. Daha önce oda olarak genel bir çağrı yapmıştık, beklediğimiz ilgiyi göremedik. Şimdi daha çok evlerde yemek yapma işini üstlenen hanımlarımıza sesleniyoruz. Sağlığını düşünen herkesi zeytinyağı tüketmeye çağırıyoruz" dedi.
Son yıllarda ülke genelinde her tarafa zeytinağcı dikildiğini, buna paralel olarak artan üretimin tüketime hiç yansımadığı için çeşitli sıkıntıların ortaya çıktığını ifade eden Aydın Ziraat Odası BaşkanI Rıza Posacı, "Türkiye'de 5 yıl önce 90 milyon olan zeytin ağacı sayısı bugün 190 milyon oldu. 60 bin ton olan zeytinyağı üretimi de yaklaşık 160 bin tona yükseldi. Dünya'da gelişmiş ülkelerin bir çoğu sağlığı için zeytinyağı tüketirken bizler elimizdeki bu değerin kıymetini bilmiyoruz. Yunanistan'da kişi başı ortalama yıllık 20 kilo zeytinyağı tüketilirken, Türkiye'de kişi başı yıllık tüketim sadece 1 kilogramdır. Bu rakama Suriye'de bile 4 kilogram. Türkiye zeytin üretiminde dünyada söz sahibi olmasına rağmen, tüketim alışkanlığını kazanamadı" dedi.
'DÜNYADA EN AZ ZEYTİNYAĞI TÜKETEN ÜRETİCİ ÜLKE TÜRKİYE'
Lezzetinin yanında zeytinyağının sağlık acısından tüketilmesinin çok önemli olduğunu ve insan damarında donmayan tek yağın zeytinyağı olduğunu ifade eden Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, dünyada en az zeytinyağı tüketen üretici ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Kişi başı yıllık 2 litre zeytinyağı tüketilmesi halinde ülke çiftçisinin de rahatlayacağını ifade edem Posacı "Yapılan araştırmalara göre kişi başına zeytinyağı tüketimi Yunanistan'da; 21 kilogram, İtalya'da; 11 kilogram, İspanya ve Tunus'ta; 10 kilogram, Suriye'de; 6.2 kilogram, Portekiz'de; 5 kilogram ülkemizde ise 1 kilogramın altında" ifadelerine yer verdi.