Aydın merkez Kardeşköy köyünde gerçekleşen Eco-trap tuzak dağıtımına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürvekili Hasan Ünal, İl Müdür Yardımcısı Vekili Ferhat Aydoğdu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fatih Küüktaban, Zeytin Hastalık ve Zararlıları Sorumluları ve proje yürütücüleri Ziraat Mühendisi Hamide Ulusal ve Mine Güler ile üreticiler katıldı.
Tuzak dağıtımında daha önce yapılan ön çalışmayla isimleri ve ağaç sayıları belirlenmiş üreticilere tuzakları teslim edildi. Teslim sırasında üreticilere zeytin sineği ile mücadele ve tuzakların kullanımı ile ilgili teknik bilgi verildi. Tuzakların her hafta teknik personel tarafından kontrolünün yapılacağı bildirildi.
2011 yılı Zeytin Sineğiyle Mücadele Programı’nda Eco-trap ile biyoteknik mücadele projesi uygulamaya alındı. Program Özel İdare Genel Sekreterliği’nin 25 bin TL’lik deneğiyle gerçekleştirildi. Ayrılan ödenek ile alınan 23 bin adet eco-trap tuzakları Aydın merkez Kızılcaköy’de ilaçlamanın yapılamadığı engebeli, eğimli arazide uygulanması planlandı.
Biyoteknik mücadele projesi gereği Zeytin Sineği ile mücadele için hiç kimyasal ilaç kullanılmadan, her ağaca bir tuzak asılarak 2,5 ay Zeytin Sineğinin zeytin meyvesine vuruk yapmasını engelleyerek Zeytin Sineği populasyonunun azalmasına neden oluyor. Her bir tuzakta Zeytin Sineği yem tuzağı olarak Amonyum bi karbonat, cezbedici tuzak olarak feromon ve öldürücü ilaç olarak Dimethoate etkili maddesini içeriyor. Yem ve cezbedici feromon’a gelen sinek ilaçlı mahlulden etkilenerek yumurta bırakmadan, çoğalamadan ölmesine neden oluyor.
Uygulanan bu program sayesinde Aydın’daki zeytinliklerin büyük yoğunluğu dağlık engebeli arazide yer aldığı için ilaçlamaların yapılamadığı yerlerde Eco-trap tuzakları ile biyoteknik mücadele sağlıklı, kaliteli, ilaçsız zeytin ve çok düşük asitli zeytinyağı üretilmesinde etkili oluyor.