Sofralık zeytin üretimindeki eğitimli eleman yetiştirilmesi için Çine Belediyesi Toplantı Salonu"nda protokol imzalandı. Çine Belediyesi"ni Başkan Osman Aydın, Aydın Ticaret Borsası"nı Meclis Başkan Yardımcısı Abdülkadir Yıldız ve ADÜ Çine Meslek Yüksek Okulu"nu Öğretim Üyesi Ayla Sarı temsil etti.
Seminerin eğitimini ADÜ Çine Meslek Yüksek Okulu üstlenirken organizasyon ve finansmanını Aydın Ticaret Borsası, lojistik desteğini de Çine Belediyesi karşılayacak. İmzalanan protokol sonrası bugün başlayan 25 Haziran"da sona erecek. Proje içerisinde bir haftalık uygulamalı Çine Meslek Yüksek Okulu"nda ders verilecek daha sonra kalan 10 günlük bölümde de Umurlu Organize Sanayi"sinde yer alan zeytin işletmelerinde eğitim verilecek. Semineri başarıyla tamamlayan kursiyerlerin Ticaret Borsası aracılı ile Umurlu ve Aydın Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren zeytin işletmelerinde çalışmaya başlayacağı bildirildi.
Protokol imzalama töreni sırasında konuyla ilgili açıklama yapan ADÜ Çine Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Ayla Sarı, yüksek okulda zeytin yapımının teorik olarak öğrencilere gösterildiğini fakat çeşitli sorunların yaşandığını söyledi. Okul bünyesinde uygulama sahasının olmaması nedeniyle öğrencileirn bu konuda eksik yetiştiğini dikkat çeken Ayla Sarı, “Çine Meslek Yüksek okulu Zeytin Yetiştiriciliği ve Değerlendirmesi bölümünde öğrencilere komfit zeytin yapımı eğitimi teorik olarak verilmektedir. Fakat yapımı 10-15 gün sürmektedir. Okulda uygulama sahasının olmaması ve öğrencilerin hepsinin aynı yerde staj yapmaması bu konuda eksik olmalarına neden oluyor. İşletmelerde komfit ustası denilen bu işin eğitimini almadan çekirdekten yetişerek bu işi yapanlar var. Mühendisler ve İşverenler olarak eğitimini almış kişiler tarafından komfit işleminin yapılmasının istiyoruz" dedi.
“KOSTİK USTALARI ARTIK TEKNİKER OLACAK”
Sofralık zeytin üretiminde Aydın"ın Bursa"dan sonra ikinci sırada yer aldığını dikkat çeken Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdülkadir Yıldız Ege Bölgesindeki toplam 67 milyon zeytin ağacının yaklaşık 20 milyonunun Aydın ilinde bulunduğunu söyledi. Aydın Organize Sanayi ve Umurlu Organize Sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren çok sayıda firma sofralık ve yemeklik zeytin üretimi yaptığını belirten Yıldız, “Aydın"daki zeytin işletmelerinin en büyük sıkıntılarından biri olan konfit zeytininin yapımında görev alan “kostik ustaları” diye tabir edilen ustalarının bu işi artık tekniker ünvanı alan arkadaşlarla birlikte yürütmeleri gerektiği kararlaştırılıp bu bağlamda mezun olacak olan ve tekniker ünvanı alan öğrencilere uygulamalı bir eğitim verilmesine karar verdik. Zeytin ve ürünleri konusunda yetişmiş “tekniker” düzeyinde nitelikli elemanların, üretim ile ilgili sektöre katılmaları, sektörünün aradığı nitelikli insan gücünü oluşturacaktır. Borsa olarak ilimizdeki bu tür aktivitelere destek veriyoruz. Destek vermemiz de gerekiyor. Borsa ve Odaların amacı da budur. Bölgemizin tarımda bir yere gelebilmesi için eğitimli kişilerin olması gerekiyor. Böylece daha iyi, modern kaliteli üretimler sağlanabilecek, yeni iş sahası hem de müteşebbislerin önünü açmış olacağız” şeklinde konuştu.