TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Birliği Aydın'ın Söke ilçesi'nde zeytin budama eğitimi veriyor.
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Birliği Ar-Ge bölümünden Ziraat Mühendisi Cahit Tunç, zeytin ağaçlarının doğru budanması ile ilgili iki günlük eğitim vermek üzere Söke'ye geldi.
Tunç, zeytinde her yıl verim alabilmenin en önemli koşullarından birisinin uygun budama olduğunu belirtti.
Zeytin ağacı budama eğitimine geçmeden önce zeytin bahçesindeki toprağın işlenme teknikleri üzerinde duran Cahit Tunç, şu bilgiyi verdi:
''Zeytin bahçesinde toprağı işlerken mümkün olduğunca pulluk kullanmayınız. Ağacın kök bölgesini çevreleyen yarıçapı bir metrelik alanda hiçbir işlem yapmayın. Çünkü burası ölü bölgedir. Bu bölgeye atılan gübre hiçbir işe yaramaz. Pulluk ile zeytin bahçesini sürerseniz kılcak köklere zarar verirsiniz. Bu da ağacın yeterince su almamasına neden olur. Gençleştirme adına yıllardır kabaklama metodu uygulanıyor. Kabaklama metodu, gövde üzerindeki tüm ana dalların kesilmesi demektir. Kabaklama yaptığınızda ağacı üründen düşürürsünüz. Budamada hedef ağacı üründen düşürmek olmamalıdır. Bu metottan vazgeçin. Gençleştirmeyi kademeli olarak yapın. Budama maliyetli bir iştir. Ağaca şekil verdikten sonra aralamayı yaz aylarında yapabilirsiniz.''
Yaprakların ağaçların dibinde kalmasının toprağın nemini bırakmamasına da neden olduğunu ifade eden Tunç, dal ve yaprakların yakılmamasını istedi.
Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mehmet İz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin zeytin üreticisine eğitim vererek, bilinçli ve kaliteli üretim gerçekleşmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Eğitime kooperatifi üyeleri katıldı.