Tamamını okuduğunu, önemli bilgi ve belgeleri gördüğünü belirtirken, "Balyoz'la ilgili konuşanlar iddianameden yarım sayfa okumuşlar mı?" diye soruyor. İddianameyi bilmeden konuşmayı, 'abesle iştigal ve yargıya haksızlık' olarak değerlendiren Yazıcı, tutuklamalara yönelik eleştirileri ise doğru bulmuyor: "Hiçbir hâkim zevk olsun diye tutuklama yapmaz. Hukuk karşısında herkes eşittir kardeşim. Üniformaya, makama, rütbeye bakılmaz."

Zaman'a konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yargı kararlarına karşı herkesi saygılı olmaya davet etti. Son tutuklamalarda, Gölcük'teki Donanma'nın gizli bölmelerinden çıkarılan belgelerin etkili olduğunu savundu. Çuval dolusu evrakın dosyaya girerek yeni delil oluşturduğuna işaret eden Yazıcı, Ceza Kanunu'na göre, ağır cezayı gerektiren bu tür eylemlerin doğrudan tutuklamayı öngördüğünü hatırlattı. Silivri'de tutuklu olan Ergenekon sanığı gazeteci Mustafa Balbay'ın söylediği, "Biz buradayız, yüksek rütbeliler nerede?" sözüne de göndermede bulunarak, "Biz buradayız, onlar nerede?' demiyorlar mıydı? Şimdi diğerleri aynı yere gidince, neden 'niye böyle oldu' diyorlar?" sorusunu yöneltti.

Kendisi de bir hukukçu olan Hayati Yazıcı, yargıçların keyfî karar vermelerinin zor olduğu görüşünde. Yargılama sürecinde olabilecek bazı ufak tefek hataların daha sonraki aşamalarda ayıklanacağını da ifade eden Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer yanlış bir şey olursa biz buna karşı dururuz. Ama şu anda bu işlem (tutuklamalar) yanlıştır demek için bir sebep ortada yok. Bu konuları serinkanlı olarak takip etmek ve beklemek lazım."

zaman