Dünyanın en çok aranan teröristleri listesinde ilk sırada yer alan ve Usame Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra El Kaide’nin başına geçeceği tahmin edilen Eymen El Zevahiri’nin 1995 yılında Bulgaristan ve Türkiye’ye geldiği ortaya çıktı. Bulgar 24 saat gazetesinde yer alan habere göre, başına 25 milyon dolar ödül konulan El Zevahiri 1995 yılında Bulgaristan’ın küçük bir dağ kasabasında 20 gün tatil yaptı. Haberi doğrulayan dönemin İstihbarat Servisi Müdürü Vladimir Manolov da “Tatil yaptığı kasabada her gün camiye gitti ancak buradan terör eylemleri planlamadı” diye konuştu. 
 
Bulgaristan’da aktarma 
 
Manolov, Bulgaristan ile Mısır arasında herhangi bir anlaşma bulunmamasına rağmen El Zevahiri’nin Bulgaristan’daki her hareketinin takip edildiğini söyledi. Eymen El Zevahiri, aynı yılın sonlarında bir kez daha Bulgaristan’ı ziyaret etti. Dönemin İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Georgi Lambov, “El Zevahiri uçakla Avusturya’dan Türkiye’ye giderken Bulgaristan’da aktarma yaptı” dedi. 
Bu sırada bir Avrupa ülkesinden El Zevahiri’nin gözaltına alınması ile ilgili talep geldiğini belirten Lambov, olayı şöyle anlattı: 
“İntikam amaçlı olası terör eylemlerinden çekindiğimiz için bu talebi reddettik. Biz Zevahiri’yi gözaltına alsaydık Bulgaristan’ı terör örgütünün hedefi haline getirebilirdik. Yugoslavya Savaşı döneminde El Zevahiri defalarca Batı Balkanları ziyaret etmişti. Komşu ülkelerde benzer teröristlerin tutuklanmalarından sonra o ülkelere yönelik terör eylemleri gerçekleştirilirdi. Böyle bir tehlikeyi göze almamız mümkün değildi.” 
 
Dalay Lama üzülmüş 
Bu arada Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama, Bin Ladin’in ölümüne üzüldüğünü söyledi. Geçen hafta Bin Ladin’in ölümü hak ettiğini ima eden Dalay Lama, New York’ta dün düzenlediği basın toplantısında ise “Bunu daha ziyade üzücü buluyorum. Bunun kötü olduğunu düşünüyorum. Bu tıpkı asılarak idam edilen Saddam Hüseyin gibi, çok üzüntü hissetmiştim” dedi. 
 
radikal