İsveç'in en eski ve ünlü özel okullarından biri olan Lundsberg Lisesi'nde bazı öğrencilerin yeni başlayan öğrencilere karşı ciddi içerikte şiddet kullandıkları, tehdit ile birlikte öğrencilere zorla iş yaptırıldığı yönünde şikayetler yöneltildi. Bu yönde şikayetlerin artması ve basında da bu yönde haberlerin çoğalması üzerine İsveç polisi okulda inceleme başlattı. Ayrıca Eğitim Bakanlığı'na bağlı müfettişler tarafından da okuldaki eğitim ve okul yöneticileri hakkında inceleme başlatıldığı kaydedildi.
Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Carina Abreu yaptığı açıklamada, alınan şikayetlerin durumunun çok ciddi olduğunu gösterdiğini söyledi. Açıklamada, gelen şikayetler arasında okulda eğitim gören son sınıf öğrencilerinin küçük yaştaki öğrencilere zorla gömleklerini ütülettikleri, verilen göreve karşı gelenlerin feci şekilde dövüldükten sonra yataklarında kanlar içinde yatmak zorunda bırakıldıkları, hakaret edildiği, aşağılandıkları öne sürüldü. Okul yönetiminin ise bu şiddet olaylarını engellemek için önlem almadığı iddia edildi.
 
Okulda çalışan görevlilerin de öğrencilerin uyguladığı şiddet eylemlerinden rahatsızlık duyduklarını okul yönetimine bildirmelerine rağmen önlem alınmadığını ve görevlerini bırakmak zorunda kaldıklarını bildirdikleri açıklandı.
 
Bu arada, İsveç'teki çok sayıda özel okul hakkında aynı yönde şikayetler olduğu ve birçoğu hakkında inceleme başlatıldığı bildirildi.