Türkiye ve İsviçre arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması, İsviçre'nin özellikle bankacılık sırları ile ilgili bilgi alış verişi politikasındaki değişiklik nedeniyle yeniden masaya yatırıldı. Parafe edilen anlaşma metnine göre İsviçre ile Türkiye arasında gizli hesap döneminin kapandığı bildirildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve İsviçre arasında 2008 yılında imzalanan 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın' Bern'in özellikle bankacılık sırlarıyla ilgili bilgi değişimi politikasında değişikliğe gitmesi nedeniyle tekrar müzakereye açıldığını söyledi. Bilgi değişiminin, bankacılık sırlarını içerecek şekilde OECD model anlaşmasının 26. maddesine uygun olarak anlaşmaya dahil edilmesi amacıyla iki ülke arasında müzakerelerin 3-4 Kasım tarihlerinde Bern'de tamamladığını bildiren Şimşek, yapılan görüşmeler sonucunda üzerinde uzlaşma sağlanan metnin de 4 Kasımda parafe edildiğini belirtti.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI ENGELLENECEK

Anlaşmaya göre, tarafların bilgi talebinin, bilginin bir banka, bir finans kurumu, vekil veya temsilci nezdinde tutulmasının gerekçe gösterilerek reddedilmesinin söz konusu olamayacağına dikkati çeken Şimşek, 'Ayrıca bilgi değişimi, yalnızca anlaşmada kapsanan kişilerle sınırlı olmayacak, her iki devlette mukim olmayan kişiler için de söz konusu olabilecektir' dedi. İki ülke açısından vergi kaçakçılığı, vergiden kaçınma ve zarar verici vergi rekabeti ile mücadele imkanının sağlanmış olacağını belirten Şimşek, açıklamasında 'Anlaşmanın uygulanmaya başlanmasıyla iki ülke arasında geniş kapsamlı bir bilgi alışverişi söz konusu olacaktır. Bu çerçevede gerektiğinde İsviçre yetkili makamlarından bilgi temin edilmesi söz konusu olabilecektir' dedi.

Sırada Avusturya var!

Haziran ayında Londra'da gerçekleştirilen G-20 zirvesinde, uluslararası finans sisteminin yeniden yapılandırılması amacıyla vergi cennetlerinin kurutulması kararı alınmıştı. Zirvede, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD ise, gelir ve varlık vergisinin uygulanma derecesine göre vergi cenneti olarak kabul edilen ülkelere ait iki liste yayımladı. Kara listede Kosta Rika, Malezya, Filipinler ve Uruguay yer alırken ikinci listede ise aralarında Monaco, Liechtenstein, İsviçre, Lüksemburg ve Belçika'nın bulunduğu 38 ülkenin adı geçiyor. Lüksemburg ile ekim ayında anlaşma imzalanırken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu anlaşmaları öbür ülkelerle de yapacağız. Buna İsviçre de Avusturya da dahil" açıklamasını yapmıştı. Lüksemburg'un ardından İsviçre ile de anlaşma yapılması gözlerin diğer ülkelere çevrilmesine neden oldu.

Çember daralıyor

Maliye Bakanlığının vergi cenneti olarak ifade edilen ülkelerle de bilgi değişimine imkan sağlamak amacıyla, 'Bilgi Değişimi ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması' yapılmasını öncelikli bir politika olarak benimsediğine dikkati çeken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'İsviçre ile de gizli hesap dönemi kapandı. Çember daralıyor. Vergi cenneti olarak ifade edilen ülkelerle de söz konusu anlaşmayı yapabilmek için gerekli çalışmalar başlatılmıştır' dedi. Maliye Bakanı Şimşek anlaşma yapılan ülkelerde hesapları bulunan Türk yatırımcıları da uyardı. Varlık Barışı Kanunu'ndan yararlanma süresinin 31 Aralıkta sona ereceğini hatırlatan Şimşek, 'Mükelleflerce Türkiye-İsviçre arasındaki söz konusu anlaşma hükümleriyle bakanlığımızın 'vergi cenneti' kapsamındaki ülkelerle yürüttüğü anlaşmaların göz önünde bulundurulmasının yararlı olacağı düşünülmektedir' diye konuştu./yeni şafak