Kral Abdullah"ın emriyle hayata geçirilen Mekke"nin Büyük Dönüşüm Projesi kapsamındaki genişletme çalışmaları nedeniyle, Ramazan ayında, Suudi yetkililerinin büyük bir titizlikle gizlediği talihsiz bir kaza yaşandı. Kabe"yi genişletme çalışmaları kapsamında kayaları kırmak için yapılan patlatmalar sonucu, zemzemin 28 metre 90 santimetre derinliğindeki en büyük gözü olan yerdeki suda birdenbire azalma oldu ve ardından da tamamen kayboldu. Kuyunun suyu azalınca Harem dışındaki zemzem kaynaklarında da dağıtım durduruldu.

Başkan yalanladı

Zemzem kuyularının kuruyup kurumadığı tartışmalarına açıklık getiren ve zemzemin eksilmesinin söz konusunu olmadığını öne süren Mekke Belediye Başkanı Usame el Bar, Zemzem"in "Allah-ü teala"nın Müslümanlara bir nimeti" olduğunu söylemişti. İslamiyet"e göre zemzemin kutsal olduğunu hatırlatan Bar, "Mekke"nin susuz kaldığı, yer altı sularının kuruduğu dönemlerde bile, zemzemin seviyesinde bir alçalma olmadı. Zemzem kuyusundan ne kadar çok su çekerseniz, o kadar fazla dolar" dese de, Kabe"nin altındaki kuyuda zemzemin azaldığı ifade edildi.

Üç büyük gözden zemzem çıkıyor

MEKKE"de zemzem üç gözden çıkyor. En büyük göz, saraylar yönünden gelen Cebeli Kubeys. Zemzem"in geldiği diğer iki göz ise Hacerül Esved ve Kuzey tarafında yer alıyor. Soğutucu ünitelerdeki zemzem önce kalın sonra ince çakıl, daha sonra da mor ötesi ışık lambasının altından geçirilerek soğutulup Harem"in içindeki zemzem suyu şebekesine (Kabe"ye) veriliyor.