İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ise Turan Çolakkadı atandı. Başsavcı Vekilliği'ne getirilen Öz'ün 'özel yetkileri' kaldırıldı. Öz'ün Ergenekon davasına bakmaya devam edip etmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yayınladığı 128 hakim ve savcının görev yerini değiştiren adli yargı kararnamesi ile Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten Turan Çolakkadı  İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Çolakkadı, artık Beşiktaş Adliyesi'nde değil, Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nde görev yapacak.

ÖZEL YETKİLERİ KALKTI

Zekeriya Öz ile birlikte Başsavcı Vekilliği'ne getirilen diğer isimler Fikret Seçen, Ali Güngör ve Poyrazköy Davası'na bakan Ercan Şafak oldu.

Ergenekon soruşturması savcılarından Zekeriya Öz ve Ercan Şafak'ın özel yetkileri atamalar nedeniyle kalktı. Özel Yetkili Savcılıkta Başsavcı vekili olarak kalan Fikret Seçen'in özel yetkileri sürüyor.


İlhan Cihaner Erzincan Başsavcısı iken Cihaner soruşturmasında özel yetkisi alınan Tarık Gür Kastamonu Başsavcılığı'na getirildi.

ÖZ: BU KARARI BEKLEMİYORDUM

Başsavcı Vekilliği'ne ise Ergenekon Davası'na bakan Özel Yetkili savcı Zekeriya Öz getirildi. Kararı şaşkınlıkla karşılayan Öz, ''Yorgundum. Herhangi bir talebim olmadı. Bu kararı beklemiyordum. Sürpriz oldu'' dedi.

KARİYERİ YETERLİ DEĞİL

Öz'ün başsavcı vekilliği için kariyerinin yeterli olmadığı da edinilen bilgiler arasında. Başsavcı vekilliği için 1. sınıf savcı olmak gerekiyor. Savcı Öz ise, 2. sınıf savcı kademesinde.

ATAMALARA AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün özel yetkileri alınarak Başsavcı Vekilliği'ne getirilmesini değerlendirdi.

AK Partili Bozdağ, ''Rızası olmadan yetkisinin kaldırılması yanlıştır. Yeni savcıların davaya hakim olması zaman alır. Kendisinin Ergenekon davasına bakması gerekiyordu. Eğer artık bakmayacaksa yanlıştır. Dava süreci daha da uzayacaktır. Bu sürece müdahaledir'' dedi. Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Yargılama süreçlerini uzatacaktır. Şimdi hakim ve savcılar bir yerde görev yaparken, onların atamaları belli bir süreyi kapsıyor. Bunun dışında atamalar olduğu zaman, mazeretler dikkate alarak atamalar yapılıyor. Bu süre dolmuş değil benim bildiğim. Kendilerinin talebi var mı onu da bilmiyoruz. Eğer Savcı Öz"ün herhangi bir talebi yoksa, o zaman bu atama talebe rağmen, herhangi bir olmaksızın yapılmış bir atamadır.

Terfi etmiş olsalar bile, başka bir göreve gelmiş olsalar bile ben devam eden sürece müdahale anlamı olduğunu düşündüğümden, bu kararnamenin doğru olmadığını düşünüyorum.

Ben bir hukukçu olarak ben rahatsızım. Devam eden davalarla ilgili, o davanın savcısının talebi yoksa, mazereti yoksa, süresi dolmamışsa, davayı etkiler, sürece müdahale anlamı taşır. Geçtiğimiz sene HSYK, konu gündeme geldiğinde biz yine aynı duruşu ortaya koyduk. Ama bu savcıların alınmasını isteyenler için onlar da başka değerlendirmeler yapacaklar."

 CHP'DEN SAVCI ÖZ YORUMU

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın Savcı Öz'ün özel yetkilerinin kaldırılmasına gösterdiği tepkiye yanıt CHP Anayasa Komisyonu Üyesi Şahin Mengü'den geldi. 

Ergenekon davasının 20 yıl süreceğini savunan CHP'li Şehin Mengü CNN Türk'e konuştu: "Bu savcılar 20 yıl aynı yerde mi görev yapacak?"

Savcı Zekeriya Öz'ün görev yerinin değiştirilmesinin ve özel yetkilerinin kaldırılmasının Ergenekon Davası'na yönelik şikayetler üzerine yapıldığını iddia eden Mengü, "Bekir Bozdağ, bizlerin dosyayı bilmediğimizi söylüyor. Kendisi biliyor mu?

Bu davanın hukuka uygun olduğunu söylemek mümkün mü?" dedi.

 YARSAV: "TAM RUHSAT VERİLDİ"

Özel bir televizyon kanalına konuşan YARSAV Başkanı Emine Tarhan Ülker, atamaları değerlendirdi ve "Kesinlikle ödüllendirildiklerini düşünüyorum" dedi.

Zekeriya Öz'ün bu kararla, koruma altına alındığını söyleyen YARSAV Başkanı, "Öz'ün başsavcı vekili olarak atanmasının halkaları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Tam ruhsat verilmiş oldu. Basılmamış kitapların yakıldığı bugünlerde yaşananları izliyoruz" dedi.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Hukukçu Bahri Öztürk: Öz'e yapılan görevlendirme terfidir. CMK'nın 250. maddesine göre görevlendirme yapmak demek oradaki görevle sınırlı olması demektir. Başsavcı Vekilliği'nin başka ağır yükümleri var. Bunların hepsinin yanında baktığı davayı devam ettirmesi de zordur. İstanbul gibi bir şehirde Başsavcı Vekilliği önemli ve ağır bir görevdir.

Eski DGM savcısı Mete Göktürk: Başsavcı Vekiliğine atanmak bir terfi niteliğindedir. Bu görev, özel yetkili savcı olmaktan daha prestijlidir. Zekeriya Öz"ün özel yetkili mahkemede mi yoksa başka bir yerde mi görevlendirileceğini henüz bilmiyoruz. Özel Yetkili bir mahkemede olmuşsa “Ergenekon” soruşturmasına bakabilir.