Türkiye yıllardır kullandığı, ABD üretimi 'WISC-R 2 ' adlı demode olmuş zeka ve yetenek testini rafa kaldırıyor. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) öncülüğünde üretilecek 'Milli Zeka Testi' ve 'WISC-R' testinin Türk kültürüne uyarlanmış yeni versiyonu kullanılacak.

TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu , Türk çocuklarının zeka ve yeteneklerinin ölçümünde uygulanan 'WISC-R-2' adlı testin, gelişmiş ülkeler tarafından yaklaşık 30 yıl önce terk edildiğini saptadı. Komisyon'da söz alan AK Partili Üye Çiğdem Münevver Ökten, halen kullanılmakta olan eski sistemin birçok sakıncası bulunduğunu belirterek, 'Türk çocuklarımızın yetenekleri ve zekalarının WISC-R 2 üzerinden ölçülmesi, yarışa 5 - 0 geride başlamaktır' dedi.

Akşam gazetesinden Ebru Toktar Çekiç'in haberine göre; birçok ülkede 'WISC-R 5 ' adlı son versiyona geçildiğine dikkat çeken Komisyon, yıllar öncenin kısıtlı bilimsel verileri ile hazırlanan ve kültürümüze uymayan demode olmuş 'WISC-R 2' testinden vazgeçilerek, 'Türkiye'nin kendi Milli Zeka Testini Üretilmesi' görüşünü benimsedi.

Komisyona aynı yönde bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan Sarı da, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, konuyla bizzat ilgilendiğini ifade ederek, 'Sayın Bakanımız Milli Zeka Testi'nin geliştirilmesi için talimat verdi. Üniversitelerimizle yazışma yaparak, kendi zeka testimizi geliştirme çalışmalarımızı başlatıyoruz. Yine bakanımızın talimatıyla 'WISC-R' testinin 4'üncü versiyonunu satın alıp Türk kültürüne uyarlayacağız' dedi.

TÜRK ÇOCUKLARI 5-0 GERİDE BAŞLAR
- Çiğdem Münevver Ökten (AK Parti): Türk Psikologlar Derneği şu anda WISC-R 4'ün üzerinde çalışıyorlarmış yoğun bir şekilde. Ama bizim Türkiye'de yıllardır uygulanan WISC-R 2 testi. Halbuki dünya şu anda WISC-R 5'te; düşünün. Bölgesel farklılıkları da göz önünde bulundurarak, insanların kültürlerini, ananelerini, geleneklerini de doğru orantılı olarak göz önünde bulundurarak mutlaka kendimize ait bir test geliştirmek zorundayız. Çocuklarımızın yetenekleri ve zekalarını biz eğer WISC-R 2'nin üzerinden tanımlamaya, değerlendirmeye kalkarsak, bırakın 1-0'ı, 5-0 geriden başlamış oluruz.

- Hasan Sarı (Genel Müdür): Türkiye'de zeka testi olarak WISC-R'ın 2. versiyonu kullanılıyor. Çok demode olmuş! Türkiye çok büyük bir ülke ve ülkemizde psikometristler var. Bu konuda bir komisyon kurarak kendimize ait bir testimizin geliştirilmesi gerektiğini söylemek istiyorum. Sayın Bakanımızın da talimatları bu şekilde. Bütün üniversitelere yazı yazarak özellikle 'zeka testi' adı altında kendimize ait olan bir test geliştirme çalışmalarını da başlatıyoruz. Bu dönemde Amerika'da 5. Versiyonu çıkan WISC-R Testi'nin 4. Versiyonunu satın alarak, Türkiye'ye adapte olma, uyarlama çalışmalarını da başlatmış olacağız. Dolayısıyla, bununla da ilgili yine bir komisyon kurmamız gerekiyor. WISC-R testlerinde yer alan soruların mutlaka Türkiye'ye uyarlanması gerekiyor. Örneğin bir soruda, 'aşağıdakilerden hangisi bir yönüyle farklıdır?' diyor. Orada mikrodalga var, gaz ocağı var, bilmem ne var. Şimdi mikrodalgayı kaç kişi, kaç tane çocuk bilir? Biz bunları eleştiriyoruz, o yüzden kendi testimizi geliştirmeliyiz.